Cena
-
od
do
Włochy to jeden najstarszych i największych producentów winorośli na świecie zaraz po Hiszpanii i Francji. Tradycja ich uprawy i eksportu sięga do czasów starożytnych gdzie zapoczątkowali ją Etruskowie i Grecy, wówczas dzisiejszą słoneczną Italię nazywano Oenotria - krainą wina. Dziś zachwyca dwudziestoma regionami, które dzielą się na 90 prowincji każdy o wyjątkowej kulturze winiarskiej i własnej tożsamości. Najczęściej uprawianymi winoroślami we Włoszech są sangiovese, bianco, toscano, trebianno, catarratto, merlot, aglianico, barbera, chardonnay, garganega, primitivo, verdicchio, vernaccia, dolcetto i wiele innych. Wina włoskie cieszą się ogromnym prestiżem na całym świecie. Włoskie wina są wykonane z myślą o urozmaiceniu charakterystycznych dla tej kuchni obfitych dań. Wina z reguły charakteryzują się subtelnymi smakami, które doskonale komponują się z żywnością. Wina z Włoch dzieli się między innymi na region pochodzenia.
Ukształtowanie terenu i położenie geograficzne włoskich winnic dzielimy na północ z zimniejszym klimatem, gdzie produkuje się trunki o wysokiej kwasowości z zielonych owoców i przypraw. Dalej na wschodzie dominują wina białe np. Pinot Girgio oraz musujące m.in. słynne Prosecco, z kolei na zachodzie produkuje się najwięcej win czerwonych Barolo, Barbera, Nebbiolo, a w centralnych Włoszech najbardziej zróżnicowane wina o wysokiej kwasowości, mocno owocowym smaku i aromacie z dojrzałych owoców. Najbardziej popularne wino w Toskanii to Chianti oraz czerwone Montalcino i Sangiovese. Wśród białych najwięcej produkuje się Trebbiano i Malvasia. Upalne południe Włoch to region najbardziej sprzyjający uprawie winorośli ze względu na dużą różnicę gleb. Powstają tutaj odmienne w smaku wina w tym słynne na całym świecie Negroamaro, czy sycylijskie Primitivo. Włochy mają ogromny potencjał winiarski, standard winorośli z roku na rok rośnie, a winiarze na stale udoskonalają techniki produkcji trunków. Z pośród odmian win wyróżniamy takie jak: Bianco – białe, Rosso – czerwone, Rosè – różowe, Frizzante – musujące, Fermo – niegazowane, Secco – wytrawne, Dolce – słodkie. Pozwoli nam to dobrać odpowiedni rodzaj do serwowanej potrawy.