Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Tempranillo to czerwony szczep, który głównie uprawiany jest w Hiszpanii. Powstają z niego bardzo aromatyczne trunki z niskim poziomem kwasowości.

 

Tempranillo

Altuzarra Navarra Coleccion

Altuzarra Navarra Coleccion
Altuzarra Navarra Coleccion

Winnica - Reino de Altuzarra, region Navarra, Hiszpania
Dojrzewało przez 24 miesiące w nowych beczkach z dębu francuskiego (50%) i amerykańskiego(50%).


Posiada głęboki, granatowo czerwony kolor oraz intensywny aromat czarnych owoców, wiśni i lukrecji z nutami czekolady. Wyczuwalne są również eleganckie, dymne aromaty 2 letniego starzenia w beczkach.
Grenache nadaje winu krągłość w podniebieniu, za gładkość odpowiada Tempranillo, a za strukturę odpowiedzialny jest Cabernet Sauvignon.
Dobrze komponuje się z dojrzałymi serami, czerwonym mięsem i lasagne.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Altuzarra Navarra Crianza

Altuzarra Navarra Crianza
Altuzarra Navarra Crianza

Winnica - Reino de Altuzarra, region Navarra, Hiszpania
Wyraziste i eleganckie wino o zapachu lukrecji, czarnych owoców, ciast i czekoladek, intensywne, dojrzałe i eleganckie wino z aksamitnymi taninami i długim posmakiem.

Posiada intensywny czerwony kolor z lekkim odblaskiem granatu. Dojrzewało przez 18 miesięcy w dębowych beczkach oraz kolejne 6 miesięcy w butelce.

Dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, wieprzowiną, warzywa z grilla i serami.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Altuzarra Navarra Tinto

Altuzarra Navarra Tinto
Altuzarra Navarra Tinto

Winnica - Reino de Altuzarra, region Navarra, Hiszpania
Winogrona pochodzą z winnic Navarry "Ribera Alta" i "Baja Montana".

Winnice położone są na wysokości od 400 do 500 metrów, na wapiennych glebach.
Dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego przez 2 miesiące. Posiada intensywny czerwony kolor oraz aromat czerwonych owoców, lukrecji z nutą przypraw. W smaku eleganckie o dobrej strukturze oraz owocowym zakończeniu.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Berceo Rioja Crianza

Berceo Rioja Crianza
Berceo Rioja Crianza

Na to wyśmienite i pełne wino,składa się kilka szczepów - 70% Tempranillo 20% garnacha 10% graciano.

Dojrzewało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego(40%) i amerykańskiego(60%) oraz kolejne 6 miesięcy w butelce. Wino w kieliszku ma, piękny i czysty rubinowy kolor, unoszą się z niego wyśmienite aromaty czerwonych i czarnych owoców, otulone nutą lukrecji i przypraw. W smaku elegancki, pełny i z owocowym finiszem. Idealne do potraw z mięsa wieprzowego oraz dziczyzny.

Nagrody:
Złoty Medal - Mundus Vini 2019
90 punktów - James Suckling 2018
90 punktów - Guía Peñín
Brązowy Medal - Decanter

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Berceo Rioja Crianza 5L

Berceo Rioja Crianza 5L
Berceo Rioja Crianza 5L

Na to wyśmienite i pełne wino, składa się kilka szczepów - 70% Tempranillo 20% garnacha 10% graciano.

Dojrzewało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego(40%) i amerykańskiego(60%) oraz kolejne 6 miesięcy w butelce. Wino w kieliszku ma, piękny i czysty rubinowy kolor, unoszą się z niego wyśmienite aromaty czerwonych i czarnych owoców, otulone nutą lukrecji i przypraw. W smaku elegancki, pełny i z owocowym finiszem. Idealne do potraw z mięsa wieprzowego oraz dziczyzny.

Nagrody:
Złoty Medal - Mundus Vini 2019
90 punktów - James Suckling 2018
90 punktów - Guía Peñín
Brązowy Medal - Decanter

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Berceo Rioja Reserva

Berceo Rioja Reserva
Berceo Rioja Reserva

Wyśmienite wino wytrawne pochodzące z Hiszpanii z regionu Rioja. Wyprodukowane z winogron szczepów Tempranillo (80%), Garnacha (10%) oraz Graciano (10%). Dojrzewało przez minimum 24 miesiące w dębowych beczkach oraz kolejne 18 miesięcy w butelkach. Posiada intensywny czerwony kolor, aromat dojrzałych owoców, przypraw oraz wanilii. W smaku eleganckie, dojrzałe z aksamitnymi taninami. Idealne do chorizo, szynki jak również do makaronów. Podawać w temperaturze 16 stop. C

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Berceo Rioja Tempranillo

Berceo Rioja Tempranillo
Berceo Rioja Tempranillo

Region Rioja, Hiszpania
Wyśmienite i aromatyczne wino, dojrzewało przez 6 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego.


Posiada głęboki purpurowy kolor z niebieskimi refleksami. Charakteryzuje się mocno wyczuwalnymi aromatami, jagód, truskawek, wiśni i fiołków. W smaku łatwe do picia z delikatną kwasowością, świetnie zbalansowane owocowym bukietem. Idealne jako aperitif oraz jako dodatek do serów, sałatek oraz makaronów.

Nagrody:
Brązowy Medal - Decanter 2018
Srebrny Medal - CM Bruxelles 2019

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Durius Concordia Tempranillo

Durius Concordia Tempranillo
Durius Concordia Tempranillo

Region winiarski Rioja
Wino, które oddaje potencjał jednego z mniej znanych regionów Hiszpanii. Wyprodukowano je w nowej ultranowoczesnej winnicy w Hacienda Unamuno, gdzie do starzenia wina używa się nowych dębowych beczek. Oceniony przez czołowych międzynarodowych dziennikarzy winiarskich jako jedno z najbardziej ekscytujących nowych win ostatnich czasów. Granatowy kolor z jaśniejszym rubinowym brzegiem. W nosie intensywny owocowy posmak z nutą przypraw. Idealne do mięs, makaronów, sosów pomidorowych, grilla i tapas.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Gonzalo de Berceo Rioja Reserva

Gonzalo de Berceo Rioja Reserva
Gonzalo de Berceo Rioja Reserva

Wyśmienite wino wytrawne pochodzące z Hiszpanii z regionu Rioja.

Wyprodukowane z winogron szczepów Tempranillo (70%), Garnacha (20%) oraz Graciano (10%). Dojrzewało przez minimum 24 miesiące w dębowych beczkach oraz kolejne 18 miesięcy w butelkach. Posiada intensywny czerwono granatowy kolor oraz aromat jeżyn, suszonych śliwek, lukrecji z nutą cynamonu i wanilii. W smaku dobrze zbalansowane z obfitymi i dojrzałymi taninami oraz długim i złożonym finiszem. Świetnie pasuje do dań z grilla, lekkich sosów i makaronów. Podawać w temperaturze 16 stop. C

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Gran Reserva Algas

Gran Reserva Algas
Gran Reserva Algas

Wino wyprodukowane ze szczepów Tempranillo – 70% i Garnacha – 30%, pochodzących oryginalnie z regionu Cariñena w północnej Hiszpanii.

Dojrzewa ono w 225 litrowych dębowych beczkach przez 24 miesiące, a później przez 36 miesięcy w butelkach nim osiągnie pełnie dojrzałości i zostanie wprowadzone do sprzedaży. Posiada granatowo-czerwony kolor z pomarańczowymi odcieniami oraz złożony bukiet owoców leśnych, wanilii oraz przypraw. W smaku delikatne, zharmonizowane z subtelnymi taninami oraz wyczuwalną nutką dębu.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Marques de la Concordia Reserva

Marques de la Concordia Reserva
Marques de la Concordia Reserva

Region winiarski Rioja
Wina Marqués de la Concordia należą do globalnego projektu lifestylowego o nazwie The Haciendas Company, w którym najbardziej ekskluzywne produkty dla smakoszy są wytwarzane z tradycyjnych hiszpańskich posiadłości, które dostarczają wyjątkowe doznania smakowe. Concordia, to hiszpański synonim zaufania, wiara w sny, które stają się rzeczywistością , to sny o najlepszych winach, które udało się stworzyć.

Wyprodukowane w 100% z winogron szczepu Tempranillo, które dojrzewały przez minimum 24 miesiące w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego oraz przez kolejny rok w butelkach.
Wino to posiada głęboki rubinowy kolor oraz aromat dojrzałych owoców z nutką cedru.
Paleta wina jest wyjątkowo skoncentrowana, intensywna i zbalansowana o długim i eleganckim zakończeniu.
Idealne do dań z dziczyzny, pieczeni, drobiu i serów wędzonych.

Nagrody:
Złoto - Decanter Wine Award 2020 r.
Złoto - IWSC 2020 r.
Złoty Medal - Konkurs Winiarski - Warszawa 2011r.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Marques de la Concordia Tempranillo

Marques de la Concordia Tempranillo
Marques de la Concordia Tempranillo

Region winiarski Rioja
Wina Marqués de la Concordia należą do globalnego projektu lifestylowego o nazwie The Haciendas Company, w którym najbardziej ekskluzywne produkty dla smakoszy są wytwarzane z tradycyjnych hiszpańskich posiadłości, które dostarczają wyjątkowe doznania smakowe. Concordia, to hiszpański synonim zaufania, wiara w sny, które stają się rzeczywistością , to sny o najlepszych winach, które udało się stworzyć.

Wino wyprodukowane jest ze szczepu Tempranillo, z którego uzyskuje się miękkie i owocowe wina o rubinowej barwie. Piękny wiśniowy kolor z jasną rubinową opalizacją. Na nosie przypominają czerwone owoce, czekoladę i przyprawy.

W ustach wyróżnia się jedwabistość i idealna równowaga stopnia kwasowości. Podawać z roślinami strączkowymi, białym i grillowanym mięsem, serami owczymi, makaronami na bazie sosu pomidorowego i potrawami smażonymi.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: od 7 dni roboczych

Wina ze szczepu Tempranillo

Tempranillo jest najpopularniejszym i najczęściej uprawianym czerwonym szczepem winogron w Hiszpanii. Tempranillo ma grubą skórkę, jest esencjonalne, zdolne do wytwarzania długowiecznego i złożonego wina. Odmiana jest mało odporna na choroby i na zmiany temperatur. Daje wina o dobrej równowadze między kwasami, cukrami i barwnikami. Dojrzewa wcześnie i nadaje się zarówno do wyrobu lekkich, młodych win, jak i tych, które są długo stażowane w beczkach i otrzymywania ciężkich, ciemnoczerwonych win, które istotną część okresu dojrzewania spędzają w beczkach i dodatkowo w butelkach. Wielką zaletą tempranillo jest spora zawartość gliceryny, co daje wrażenie gładkości i aksamitności smaku, oraz to, że świetnie sprawdza się w kupażach. Testy DNA pokazały że pewne odmiany Tempranillo były uprawiane we Włoszech, w regionie Basiliciata i Toscania, gdzie występowało pod nazwą Malvasia Nera. Młode Tempranillo to wino charakteryzujące się głównie intensywnym aromatem wiśni w akompaniamencie śliwek, pomidorów i suszonych fig. W ustach pełne soczystej owocowości, swoistej lekkości i radosnego charakteru.

Beczkowane i dojrzalsze warianty Tempranillo będą dodatkowo przejawiać nuty wanilii, skóry oraz tytoniu, a na podniebieniu sprawią wrażenie znacznie bardziej strukturalnych, wysublimowanych i potężnych win. Wino z tego szczepu najczęściej podaje się do tłustych mięs, steki, burgery, lasagne, mięsa przyrządzone w stylu barbecue. Najważniejszym pozostaje sposób uprawy i techniki użyte przy produkcji wina. Jednym z najważniejszych regionów pozostaje Rioja. Tutaj Tempranillo występuje w kupażu z Garnacha, Mazuelo, Garciano i Viura. Kolejnym bardzo ważnym regionem jest Ribera del Duero. Tutaj z kolei Tempranillo jest kupażowane z bardziej międzynarodowymi szczepami jak np. Cabernet Sauvignon. Tutaj warto wspomnieć o słynnej Vega Sicilia i jednym z nadrożnych i naj bardziej rozpoznawanych Hiszpańskich win, w których główną rolę odgrywa Tempranillo. Ile regionów, tyle styli Tempranillo.

Wina Tempranillo

Wina ze szczepu Tempranillo są znane w wielu zakątkach świata. Nie brakuje koneserów, którzy uważają wytrawne wino z tej odmiany winogron za świetne dla podniebienia. Tempranillo to „czerwona twarz” Hiszpanii, podstawowy szczep w tym kraju uprawiany głównie w północnej i środkowej jego części, na powierzchni około 90 tysięcy hektarów. Występuje w wielu klonach i pod wieloma nazwami – właściwie każdy region używa własnego określenia. Historycy sądzą, że tempranillo sprowadzili w okolice La Rioja frankońscy mnisi tuż po upadku Cesarstwa Rzymskiego. Jeszcze całkiem niedawno uznawano, że jest to mutacja szczepu pinot noir i cabernet franc. Hipotezę tą wyklucza jednak badanie DNA tempranillo. Wskazuje ono na brak więzi genetycznej pomiędzy wspomnianymi francuskimi odmianami. Krzew winorośli tempranillo charakteryzuje się dosyć grubym, niskim pniem i w momencie optymalnego wzrostu waży średnio 1,3 kg (bez gron). Preferuje gliniaste, aluwialne oraz gliniasto-wapienne podłoża. Posiada duże, ciemnozielone, pięcioramienne liście z bardzo głębokimi zatokami oraz meszkowatym spodem z wyrazistą pajęczyną naczyń. Wcześnie wypuszcza pędy, co czyni ją bardzo wrażliwą na jesienne przymrozki. Gruba skórka i zwarty kształt. Sporo win, głównie z Ribera del Duero, z uwagi na wysokie taniny bywa określane jako produkt uboczny produkcji tartaku. Często aromatach można odnaleźć nuty wiśni, bakalii, śliwek, czerwonych owoców i jagód (po starzeniu), a w mniejszym stopniu liści tytoniu, tabaki, przypraw, skóry, lukrecji i gorzkiej czekolady. Wielką zaletą tempranillo jest spora zawartość gliceryny, co daje wrażenie gładkości i aksamitności smaku. Oraz to, że świetnie sprawdza się w kupażach (Rioja). Odmiana jest mało odporna na choroby i na zmiany temperatur. Daje wina o dobrej równowadze między kwasami, cukrami i barwnikami. Liście i pędy czepne zaczynają się tworzyć na początku maja. Początek kwitnienia tempranillo przypada na czerwiec. Pierwsza faza dojrzewania jagód to przełom czerwca i lipca. Pełną dojrzałość jagody uzyskują pod koniec września. Aby mieć wystarczającą kwasowość potrzebuje chłodnego klimatu, ale osiągnięcie wysokiej zawartości cukru (a więc i alkoholu) wymaga ciepłych warunków. Takie warunki można uzyskać w środkowej Hiszpanii, m.in. w apelacji Ribera del Duero, gdzie winnice sięgają 850 metrów n.p.m., a różnice w temperaturach między dniem a nocą wynoszą nawet 20°C. Według najnowszych statystyk tempranillo obsadzone jest na całym świecie na ponad 200 tys. hektarów i zajmuje czwarte miejsce wśród najpopularniejszych odmian czerwonych (za garnachą, a przed syrah). W Hiszpanii stanowi drugą najważniejszą odmianę (po białej airén) i obejmuje 20% wszystkich upraw. Z czego na region Rioja przypada blisko 50 tys. ha (75% nasadzeń w regionie), La Manchę – 50 tys., Kastylię–León – 37 tys., Katalonię – 3 tys. Drugim miejscem pod względem wielkości uprawy jest Portugalia, a następnie Argentyna (6 tys. ha). Warto dodać, że spożywanie czerwonego wina w odpowiednich (nie nadmiernie dużych) ilościach ma korzystny wpływ na zdrowie. Zawarte w nim polifenole korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego – obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają procesom zakrzepowym. Tempranillo sprawdzi się dobrze z grillowanym mięsem w ziołach, jeszcze lepiej z pieczoną jagnięciną; będzie pasowało do hiszpańskich sezonowanych szynek czy kiełbasy chorizo. Mogą do niego pasować półtwarde sery owcze na czele z klasycznym manchego, a także miękkie, jak np. dojrzały brie, ale wszystko zależy od konkretnego wina.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl