Opcje przeglądania

 

Sauvignon Blanc to łatwy w uprawie szczep jest bardzo aromatyczny, daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode.

 

Wino ze szczepu Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc jest to tak stara odmiana, że trudno napisać, kiedy i gdzie tak naprawdę powstała. Na pewno we Francji, najprawdopodobniej w Dolinie Loary. Szacuje się, że mniej więcej w XVII wieku, ale prawdziwą, światową karierę zrobił na drugim końcu kuli ziemskiej, w Marlborough i to zaledwie w 40 lat! Nazwa powstała prawdopodobnie od francuskich słów sauvage „dziki”, a to dlatego, że owoce tej odmiany są podobne do kształtu owoców dzikorosnącej winorośli, i blanc „biały”. Źródła podają, że Sauvignon Blanc jest potomkiem Savagnina, co tłumaczy, dlaczego te dwie odmiany bywały w przeszłości ze sobą mylone. Warto dodać, że Sauvignon Blanc wraz z Cabernet Franc, są rodzicami najsłynniejszej czerwonej odmiany świata, czyli Cabernet Sauvignon. Należy do grupy szczepów międzynarodowych i jest jedną z najczęściej sadzonych odmian na świecie. Jest to także najpopularniejsza, biała odmiana w regionie Bordeaux. Odmiana Sauvignon Blanc to winorośl, której szczególnie dynamiczny rozwój można obecnie zaobserwować. Winiarski świat XXI wieku jest wyjątkowo otwarty na uprawę tej winorośli.

Wino ze szczepu Sauvignon Blanc, wytwarza niezwykle aromatyczne i orzeźwiające wina. Głównie nuty smaku tego wina, to agrest oraz trawa. W zbyt ciepłych rejonach często traci swoje charakterystyczne aromaty, w Kaliforni i Australii bywa zbyt ciężkie. Bardzo dobre wina pochodzą z chłodnych rejonów RPA oraz mekki Sauvignon Blanc – Nowej Zelandii. Poza Francją, w Europie koniecznie należy wymienić jeszcze jedno wyjątkowe siedlisko dla tej odmiany. Położona na austriacko słoweńskiej granicy Styria, od kilku wieków jest obszarem, gdzie rodzą się wyjątkowe wina z Sauvignon Blanc, niezwykle mineralne, o krystalicznym wręcz bukiecie i stosunkowo wysokiej kwasowości. We Włoszech szczep ten króluje na północy, szczególnie we Friuli i Alto Adige, sporo upraw jest także w Lombardii, Emillia-Romagna i Wenecji Euganejskiej. Sauvignon Blanc jest winem ważnym, między innymi dla apelacji Collio oraz Colli Orientali del Friuli. W Niemczech i Austrii zaobserwować można stopniowy wzrost upraw SB. Odmiana ta występuje także na całym świecie pod szeregiem różnych nazw, takich jak beyaz sauvignon, blanc doux, blanc fume, bordeaux bianco, douce blanche, feher sauvignon, feigentraube, fié, fié dans le neuvillois, fume, fume blanc, fume surin, genetin, gennetin, gentin a romorantin, gros sauvignon, libournais, melkii sotern, muskat silvaner, muskat sylvaner, muskatani silvanec, muskatni silvanec i wiele, wiele innych.

Wina Sauvignon Blanc

 

Sauvignon Blanc uprawia się, w całkiem łatwy sposób. Ten szczep daje regularny plon i charakteryzuje się sporą odpornością. Jest to winorośl, która mimo że dojrzewa dość wcześnie, wypuszcza pąki stosunkowo późno. Sauvignon Blanc szczególnie mocno upodobała sobie klimaty słoneczne i ciepłe, jednak bez zbyt dużych upałów. Jeśli Sauvignon Blanc zostanie poddana takim warunkom, przejrzewa i traci swoje aromaty. Destrukcji całkowicie ulega jej kwasowość, stąd zaleca się, aby nie decydować się na jej uprawę w gorących i zbyt mocno nasłonecznionych miejscach. Winorośl tę można znaleźć w gorących regionach, takich jak Australia czy Kalifornia, jednak wyłącznie w chłodniejszych apelacjach. Zbiory są długie, gdyż różnice w stopniu dojrzałości gron wpływają na smak i aromat wina. Owoce Sauvignon Blanc zbiera się we wczesnej fazie dojrzewania lub podczas tradycyjnych zbiorów w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać. W pierwszym stadium dojrzewania Sauvignon Blanc, winogrona odznaczają się wysoką zawartości kwasu jabłkowego, a w smaku wyczuwalne są z kolei trawa i bez. Drugi stopień dojrzewania winorośli Sauvignon Blanc stymuluje cukry i kwasy, dzięki czemu ich wzajemny stosunek jest wyraźnie harmonijny. Jednak Sauvignon Blanc, jest zdecydowanie podatny na chorobę zwaną szarą pleśnią i chorobę grzybową, zwaną esca. Małe owoce są bardzo podatne na szlachetną pleśń Botrytis. Korzystna jest odporność rośliny na mączniaka prawdziwego i rzekomego. Niemniej jednak, przyswaja się dobrze w wielu rozmaitych siedliskach, nie lubiąc jednak ekstremalnej wilgoci jak i suszy.

Jak smakuje Sauvignon Blanc? Charakterystyczny wyznacznikiem tego szczepu jest świeżość, orzeźwienie, wysoka kwasowość, która wyznacza strukturę win z tego szczepu. Jeżeli dodamy do tego występujące często smaki cytrusów, egzotycznych owoców, mocny owocowy finisz i pikantne akcenty mielonego pieprzu, pojawiające się często na finiszu, to mamy znakomity trunkek, który świetnie wpasuje się w letnie wieczory. Warto mieć na uwadze, że choć większość win ze szczepu Sauvignon spożywa się gdy są młode, to znaleźć można w tej rodzinie, także poważne wina starzone na osadzie, w kadzi lub beczce, które do paletę aromatów wzbogacają nutami dębu, a ich kwasowość nie jest już tak ostra.

Wino ze szczepu Sauvignon Blanc, świetnie komponuje się do dań ze świeżych i lekkich ryby, sałatek, owoców morza, a nawet w połączeniu z zielonymi warzywami, jak np. szparagi w sezonie. Doskonale sprawdza się jako aperitif, pasuje do sałatek bogatych w świeże zioła. Co rzadkie, toleruje także sosy winegret, zarówno w sałatkach jak i rybach czy mięsach. Drób to też na ogół dobre zestawienie. Jest doskonałym połączeniem do deski serów, zwłaszcza kozie, ale nie tylko. Także feta, fontina czy ricotta, nie wypadną źle w towarzystwie Sauvignon Blanc. Nie zaleca się łączenia wina z Sauvignon Blanc, jedynie z czerwonymi mięsami i daniami kuchni azjatyckiej. Wino ze szczepu Sauvignon Blanc, najlepiej smakuje jeśli jest odpowiednio schłodzone, ponieważ zbyt zimne wino zabije smak potrawy. Odpowiednia temperatura to 7-10°C.

 

Sauvignon Blanc to szczep uwielbiany chyba przez każdego miłośnika świeżych i orzeźwiających win. Kojarzy się z czystą, niczym nie zmąconą, naturalną ekspresją winogrona. Szacuje się, że mniej więcej w XVII wieku, ale prawdziwą, światową karierę zrobił na drugim końcu kuli ziemskiej, w Marlborough i to zaledwie w 40 lat! Nazwa powstała prawdopodobnie od francuskich słów sauvage „dziki”, a to dlatego, że owoce tej odmiany są podobne do kształtu owoców dzikorosnącej winorośli, i blanc „biały”. Źródła podają, że Sauvignon Blanc jest potomkiem Savagnina, co tłumaczy, dlaczego te dwie odmiany bywały w przeszłości ze sobą mylone. Warto dodać, że Sauvignon Blanc wraz z Cabernet Franc, są rodzicami najsłynniejszej czerwonej odmiany świata, czyli Cabernet Sauvignon. Sauvignon Blanc to odmiana białych winogron o starym rodowodzie i wspaniałym smaku. Jest to szczep bardzo wyrazisty, o szerokim spektrum smaków i zapachów: od trawiastych po słodkawe, lekko egzotyczne nuty. Najczęściej określany jest jako "elegancki i świeży". Szczep ten dobrze radzi sobie w zróżnicowanym klimacie, nawet w chłodniejszych regionach. Owoce Sauvignon Blanc są owalne, o intensywnej zielonej barwie z żółtymi refleksami. Cukier zawarty w winogronach tej odmiany potencjalnie wpływa na wyższą zawartość alkoholu. Małe owoce szczepu Sauvignon Blanc są bardzo podatne na pleśń. Sauvignon blanc to winorośl chętnie uprawiana w wielu częściach globu. Pochodzenia sauvignon blanc należy szukać we Francji, jednak winnice z tą odmianą można znaleźć we Włoszech, w Niemczech, w Kalifornii, Australii, Chile czy nawet w Republice Południowej Afryki. W Niemczech sauvignon blanc był uprawiany w niedużej ilości jeszcze do 2008 roku, jednak obecnie zauważa się tendencję wzrostową uprawy tej winorośli. Jednak Sauvignon Blanc, jest zdecydowanie podatny na chorobę zwaną szarą pleśnią i chorobę grzybową, zwaną esca. Małe owoce są bardzo podatne na szlachetną pleśń Botrytis. Korzystna jest odporność rośliny na mączniaka prawdziwego i rzekomego. Niemniej jednak, przyswaja się dobrze w wielu rozmaitych siedliskach, nie lubiąc jednak ekstremalnej wilgoci jak i suszy. Sauvignon blanc szczególnie mocno upodobała sobie klimaty słoneczne i ciepłe, jednak bez zbyt dużych upałów. Jeśli sauvignon blanc zostanie poddana takim warunkom, przejrzewa i traci swoje aromaty. Destrukcji całkowicie ulega jej kwasowość, stąd zaleca się, aby nie decydować się na jej uprawę w gorących i zbyt mocno nasłonecznionych miejscach. Jak smakuje Sauvignon Blanc? Charakterystyczny wyznacznikiem tego szczepu jest świeżość, orzeźwienie, wysoka kwasowość, która wyznacza strukturę win z tego szczepu. Jeżeli dodamy do tego występujące często smaki cytrusów, egzotycznych owoców, mocny owocowy finisz i pikantne akcenty mielonego pieprzu, pojawiające się często na finiszu, to mamy znakomity trunkek, który świetnie wpasuje się w letnie wieczory. Warto mieć na uwadze, że choć większość win ze szczepu Sauvignon spożywa się gdy są młode, to znaleźć można w tej rodzinie, także poważne wina starzone na osadzie, w kadzi lub beczce, które do paletę aromatów wzbogacają nutami dębu, a ich kwasowość nie jest już tak ostra. Wina z sauvignon blanc są fantastycznie kulinarne! Doskonale smakują z lekkimi aromatycznymi potrawami z ryb, warzyw i białych mięs. Idealnie komponują się z ziołami takimi jak pietruszka, kolendra, rozmaryn, bazylia i mięta. Próbować można do woli; większość połączeń wypadnie zaskakująco. Warto podać sauvignon blanc z talerzem owoców morza na zimno, grillowanym halibutem, pieczonymi warzywami czy dojrzewającym serem kozim… Możliwość połączeń zdaje się nie mieć granic.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl