Gamay to odmiana winorośli pochodząca z Burgundii. Charakterystyczne aromaty wina gamay to maliny, wiśnie, borówki, jeżyny, fiołki. Wina lekkie i owocowe.

 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Gamay czerwony szczep winny pochodzący z Francji. Odmiana jest naturalną krzyżówką odmiana pinot noir i heunisch Weis. Czasami odmianę kekfrankos mylnie nazywa się gamay noir. Odmiana gamay jest rozpowszechniona we Francji siódma co do popularności wśród szczepów czerwonych i uprawiana na 29 698 ha. Głównymi rejonami upraw jest obszar w północnej dolinie Rodanu i na południu Burgundii, gdzie rosną dwie trzecie francuskich krzewów gamay. Na większą skalę odmiana występuje jeszcze w dolinie Loary.

Wino ze szczepu Gamay

 

Największą popularność wśród win produkowanych z gamay osiągnęły wina z regionu Beaujolais. Czerwone wina gamay mają bardzo żywy, błyszczący kolor w różnych odcieniach czerwieni wiśniowy, karminowy, rubinowy, purpurowy, szkarłatny, zawsze w ich jasnych wersjach. Wino jest wyraźnie owocowo-kwiatowe, o zauważalnym poziomie kwasowości. Aromat charakteryzuje się dużym bogactwem nut owoców czerwonych między innymi wiśni, truskawek, malin oraz owoców białych takich jak jabłka, gruszki, agrest. Aromat gruszkowy przypisuje się maceracji węglowej. Warto pamiętać, że czerwone wina Gamay dobrze smakują lekko schłodzone, podawać je można w temperaturze około 10 do 14 stopni Celsjusza. Trunek ten sprawdzi się więc jako dodatek zarówno do różnych gatunków mięsa i ryb, owoców morza, serów i dań wegetariańskich.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl