
Wino półwytrawne to takie, którego ilość cukru resztkowego waha się w granicach między 12 a 18 gram w litrze. Kwasowość nie może być w nim wyższa niż 10 gram/litr. W części krajów bywa tak, że producenci muszą mechanicznie dodawać do wina cukier, ponieważ winogrono nie dojrzało właściwie i nie ma w sobie wystarczającej ilości cukru. W każdym kraju wino półwytrawne jest inaczej produkowane. Dobre wino półwytrawne to takie, którego słodycz nie przekracza delikatności. Do czego podajemy wino półwytrawne i jakie? Wino czerwone półwytrawne najlepiej podawać do dań grillowanych, mięs czerwonych zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny oraz wędlin. Jeśli już mamy dobraną potrawę do tego wina warto także przygotować odpowiednie kieliszki. Najlepsze kieliszki do wina czerwonego to duże kieliszki, które umożliwiają stykanie się wina z powietrzem na jak największej powierzchni. To jakby otwiera trunek i wydobywa jego aromat. Bardzo popularne są kryształowe kieliszki do wina, które elegancko prezentują się na stole już od wielu pokoleń. Kolejnym winem półwytrawnym jest wino białe. Białe wino półwytrawne serwujemy do dań z pieczonego kurczaka, duszonej gęsi, zapiekanej kaczki. Jak w prawidłowy sposób podawać białe wino? Przede wszystkim musi być ono odpowiednio schłodzone. Dobierając odpowiednie kieliszki , nie muszą spełniać one aż tak rygorystycznych wymogów, jak do win czerwonych. Kieliszek do win białych jest znacznie smuklejszy i węższy, a także posiada dłuższą nóżkę. Ważny jest również wybór odpowiedniego szkła, które powinno być przezroczyste i cienkie. Dzięki temu będziesz mógł podziwiać złocistą barwę trunku, a spożywanie go będzie przyjemniejszym doświadczeniem. Kieliszek do wina półwytrawnego białego powinien być na tyle duży, aby wino mogło się dobrze odpowietrzyć. Dzięki różowemu winu półwytrawnemu będziemy w stanie natomiast podkreślić smak mocno przyprawionych potraw na bazie drobiu. Pochodzących z kuchni orientalnej smażonych ryb czy makaronów. Wino to podajemy schłodzone do temperatury 10-12 stopni Celsiusa. Podawać je możemy w kieliszkach, które służą do serwowania win białych. Ważne jest, aby średnica kieliszka delikatnie zwężała się ku górze, co pozwali aromatom koncentrować się nad powierzchnią wina.
Dobre wino półwytrawne
Dobre wino półwytrawne to takie, którego słodycz nie przekracza delikatności. Z jednej strony są to trunki, których słodycz nie dominuje nad kwasowością, a z drugiej wina, których kwasowość zostaje złagodzona przez cukier. Możemy też powiedzieć, że wina białe półwytrawne, są o wiele łagodniejsze i słodsze. Osobom, które dopiero zaczynają przygodę z degustacją tych alkoholi polecamy dobre wino białe półwytrawne. Jego smak i zapach jest łagodniejszy oraz bardziej uniwersalny. Często można w nich wyczuć obecność cytrusów, owoców tropikalnych, kwiatów, a nawet ziół i przypraw. Wina czerwone półwytrawne to wina cięższe o wyraźniejszym smaku. Charakteryzuje ich wyższy stopień cukru resztkowego, przez co na finiszu zawsze obecna jest dyskretna nuta słodyczy. Właściwie z każdej odmiany jest możliwe uzyskanie wina półwytrawnego, ale są szczepy, których owocowość jest na tyle ‘słodka’, że półwytrawny charakter jest im naturalny. Jednym z nich jest primitivo z włoskiej Apulii. Konfiturowe aromaty zawsze niosą ze sobą słodycz. W południowej Italii rośnie również malvasia nera, która daje wina w pełni półwytrawne, a nawet półsłodkie. Ciekawym sposobem uzyskania wina o podwyższonym poziomie cukru resztkowego jest technika appassimento, czyli podsuszanie winogron. W stosowaniu tej techniki przodują winiarze z Veneto. Tego typu wina polecamy osobom, które nad aromaty pochodzące z dojrzewania w dębowej beczce cenią sobie ekspresyjną owocowość. Zaś dobre wina półwytrawne różowe są bardzo delikatne owocowe bazują również na takich owocach jak maliny, truskawek. Są to lekkie, orzeźwiające wina gronowe, doskonałe do spożywania latem. Delikatny smak i subtelny aromat win trafia do gustu wielu konsumentów. Pamiętajmy, że wybierając dobre wino kierujmy się gustami i smakiem jaki najbardziej nam odpowiada wtedy degustacja będzie nam sprawiała radość a poznawane smaki pozostaną z nami na dłużej.
Najlepsze wino półwytrawne
Wybierając najlepsze wino półwytrawne musimy wziąć pod uwagę smak i aromat oraz rocznik wybieranego wina. Pamiętajmy, że poszukując najlepsze wino półwytrawne powinniśmy kierować się przede wszystkim naszymi indywidualnymi preferencjami. Ostatecznie to, czy postanowimy umilić sobie czas przy kieliszku lekkiego wina półwytrawnego, czy też ciężkiego, zależy wyłącznie od nas. W ofercie hurtowni znajdziesz wyjątkowe propozycje z Włoch, Francji, Niemiec, Mołdawii, Chile, Gruzji i innych światowych producentów. Koneserzy doceniający właściwości poszczególnych szczepów mogą także kierować się wykorzystywanymi do produkcji wina odmianami winorośli. Aby wybrać odpowiednie wino pomocny nam będzie dobre wino ranking. Jeżeli zastanawiasz się nad białym winem półwytrawnym to koniecznie postaw na włoską butelkę ReBlanc – Fiano 2019. Delikatny aromat owoców róży, miodu i jabłka umili każdy rodzinny obiad i może stanowić doskonały aperitif. Wino ma bardzo zbalansowaną kwasowość, jest pełne smaku i niezwykle delikatne. To znakomity wybór dla kobiet, które nie lubią ciężkich alkoholi i gustują w słodszych odmianach. Idealne na letnie dni. Jeżeli zaś chcemy wybrać najlepsze wino półwytrawne czerwone, dobre wino ranking podpowie jakie wybrać. Po butelkę intensywnie rozgrzewającego, ciężkiego wina sięgamy zazwyczaj w chłodne jesienne lub mroźne zimowe dni. Ze względu na wyższe zapotrzebowanie kaloryczne spożywamy wtedy też więcej pokarmów wysokobiałkowych. Do nich natomiast najlepiej pasują wina taniczne, bogate w garbniki, ze szczepów takich jak np. Cabernet Sauvignon, Syrah czy Malbec. Doskonałym ciężkim winem półwytrawnym tego typu jest także Appassimento, Duca Di Sasseta, Terre Siciliane Igt z Sycylii. To wieloszczepowe wino z podsuszonych owoców wyróżnia się przyjemną cierpkością. Jeśli natomiast w gorący dzień mamy ochotę zrelaksować się przy kieliszku gładkiego wina o umiarkowanej kwasowości kompensowanej przez delikatną słodycz, powinniśmy wybrać lekkie wino półwytrawne czerwone, takie jak Malbec „Poncho Criollo”, Mendoza. Wina różowe lekkie, orzeźwiające w smaku bardzo owocowe. Idealnie nadają się na letnie dni. Wina różowe, w przeciwieństwie do czerwonych nie nadają się do długotrwałego przechowywania i smakują lepiej, kiedy są świeże. Wybierając ten rodzaj wina, warto zwrócić uwagę na datę produkcji. Dobrym wyborem będą wina młode, nie starsze niż 2 lata. Wybór tego rodzaju wina jest naprawdę spory. Bardzo popularnym jest Carlo Rosi. W ofercie win półwytrawnych znajdziesz zarówno najpopularniejsze, cieszące się doskonałą opinią wina francuskie, mołdawskie, włoskie, gruzińskie jak i wiele innych z różnych zakątków świata. Które idealnie sprawdzą się jako wysmakowany, gustowny prezent dla konesera tego alkoholu, na wesele czy do domowej degustacji. Wino półwytrawne korzystnie wpływa na nasz organizm. Badania naukowe potwierdzają, że w odpowiedniej dawce wino przynosi wiele prozdrowotnych korzyści. Holenderscy naukowcy stwierdzili, że picie codzienne picie wina może wydłużyć życie nawet o 5 lat. Przeprowadzono również badania, w których wykazano, że wino może wspomagać trawienie, obniżać cholesterol, mieć działanie antynowotworowe, usprawniać pracę nerek, działać bakteriobójczo. Pamiętajmy jednak, że dawka, która nam nie zaszkodzi, a może nam pomóc, to 1-2 kieliszki wina dziennie.