Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić? 0
Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

 Zanim wybierzemy, z półki sklepowej butelkę, warto wiedzieć, że szlachetna tequila posiada na swojej etykiecie"100% de agave". Wtedy mamy pewność, co pijemy. Dopuszczona jest również wersja mixto, czyli mieszana. Jest to tequila z czego 51% to sok z agawy. To właśnie na nią spada zła sława. Uważana jest kiepski, pospolity i powodujący gigantycznego kaca trunek (wskazówka – aby nie mieć kaca pij tequile z czego sok z agawy wynosi 100%).

Mixto występuje w dwóch odmianach.Bianco (pod nazwą silver) i Joven lub Oro (nazywana złotą) mieszanka młodej tequili ze starzoną.
Kiedy zapytamy, rodowitego meksykanina jak pije się tequile, powie, że z wysokich wąskich kieliszków zwanych Caballito (konik). Turyści i inni obywatele tego świata wolą jednak pić ten trunek w towarzystwie soli i limonki. Tak tego nie róbmy! Gdyby jedynym źródłem wiedzy na temat tequili były tylko amerykańskie filmy, moglibyśmy owy trunek porównać do naszego bimbru. Picie tequili na tak zwany "hejnał" z solą i limonką to podstawowy błąd. Meksykanie tylko mają z nas ubaw lub po prostu z politowaniem kręcą głową uważając ten sposób za wymysł amerykańskiej popkultury.


Dobrą tequilą należy się delektować. Pić powoli, małymi łyczkami, stopniowo odkrywając jej walory smakowe. Najlepiej wygląda w wąskim, wysokim kieliszku, może być również podana w szklance od whisky.
Kombinacji, jak i rodzajów tequili jest tak naprawdę wiele.
„Silver” najczęściej jednak pije się z limonką i solą w postaci shotów. Miejsce na dłoni między kciukiem a palcem wskazującym, należy zwilżyć sokiem z limonki i posypać solą. Zlizać sól, a następnie wypishota z tequili przegryzając cząstką limonki lub cytryny. Są też tacy, tórzy powtarzają tę sztuczkę w wersji z cynamonem i pomarańczą.  

Tequila Gold jak pić . Ten rodzaj tequili charakteryzuje się krótkim okresem leżakowania. Bardzo ważnym etapem jest proces barwienia alkoholu na złoto, dzięki dodatku karmelu, fruktozy oraz aromatów drewna. A więc tequila Gold jak pić to tylko do drinków . Tylko odważni piją ją w czystej postaci.


Tequila równie dobrze sprawdzi się w kuchni.  Trunek podawany „solo” idealnie zasmakuje z miękkimi serami, oliwkami, lekko podsuszonymi wędlinami oraz ostrymi sosami np. salsą. Tequila generalnie pasuje do pikantnych, wyrazistych potraw. Bardzo ważna zasada aby nie podawać jej do deserów – zabiją jej wyrafinowany smak, a całość po prostu nie będzie smaczna. 
Bardzo popularne stały się również drinki z tequilą.

Drinki z tequilą

Innym sposobem jak pije się tequile oprócz tradycyjnych shotów są drinki. Ten meksykański trunek to rewelacyjna baza do drinków. Najbardziej znane to Sunrise — z sokiem pomarańczowym i grenadyną oraz Margarita — z sokiem z limonki i likierem pomarańczowym. Świetnie sprawdzi się zamiast wódki w Bloody Mary i bourbona w Old Fashioned. Znakomicie łączy się ze wszelakimi, owocowymi smakami zaczynając od kwaśnych limonek i cytryn kończąc na słodkich malinach i truskawkach. Królowa meksykańskich trunków wręcz uwielbia kontrasty – łączenie pikantności lub słoności ze słodyczą, ciekawie będzie smakować z kolendrą. Jest bardzo uniwersalna i zachęca do eksperymentów. Największą popularnością wśród drinków cieszy się chyba Margerita, ale nie mniejszą sławę zyskała również Tequila Sunrise.
Poniżej przedstawiamy przepis na te dwa światowej sławy drinki.

Margarita:
40 ml tequili
20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec
15 ml soku z cytryny
Do shakera wlać wszystkie składniki, dodać kilka kostek lodu i porządnie wymieszać. Podawać w kieliszku koktajlowym wcześniej zamoczonym w soku z cytryny i soli.

 

Tequila Sunrise:

Składniki:

  • 50 ml tequili
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml grenadiny
  • kostki lodu

Przygotowanie:
Składniki oprócz Grenadiny umieścić w shakerze i porządnie wymieszać. Napój przelać do szklanki, a następnie wlać delikatnie Grenadinę. Poczekać aż syrop osiądzie na dnie.

Tequila z czego powstaje.


Na temat z czego powstaje tequila narosło parę nieporozumień. Mitem oczywiście jest, że Tequila powstaje z Kaktusa. Agawa Błękitna- to z jej soku Tequila powstaje i to z jej soku Tequila ma swój charakterystyczny smak. Konkretnie do produkcji wykorzystywany jest rdzeń agawy błękitnej, zwanej również pina, kształtem przypominającym ananasa. Rdzeń wypieka się w specjalnych piecach nawet kilka dni, aby potem wycisnąć słodki sok, który posłuży do produkcji tego wyśmienitego trunku.
Tequila dojrzewa na plantacjach nie w beczce. Zupełnie odwrotnie niż wino, które leżakujemy gdzieś w ciemnej piwniczce aby nabierało wartości. W tym przypadku proces "starzenia" wygląda inaczej. Sekretem tego destylatu jest wiek agawy, z której powstaje tequila. Wiek rośliny gotowej do ścięcia to minimum 8 lat. Tylko jeden gatunek tequili rozlewa się do beczek po burbonie, koniaku lub whisky. Leżakowanie nie trwa dłużej niz 4-5 lat.


Przyjrzyjmy się jednak dokładniej całemu procesowi od samego początku.


Agawa, która posłuży do produkcji tequili uprawiana jest jedynie w stanach Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas. Poza nowoczesnymi plantacjami wciąż występują tradycyjne uprawy. Między rzędami agawy sadzi się kukurydzę czy fasolę, gdyż roślina ta, aby dojrzeć i zakwitnąć potrzebuje aż 8-15 lat, by potem natychmiast obumrzeć. Agawy najlepiej czuje się w glebach wulkanicznych i dużym nasłonecznieniu. Jej wzrost przebiega wówczas prawidłowo. To też nie spotkamy się z jej uprawą poza pasem geograficznym obejmującym południe USA, Meksyk
i Amerykę Środkową.


Wiedza jak uprawiać i zbierać owoce agawy przekazywana z pokolenia na pokolenie przez  jimadores, czyli mężczyzn, pielęgnujących uprawy i wycinających cenne i pełne cukru piñas. Jimadores regularnie przycinają łodygę wyrastającą u szczytu, nie dopuszczając tym samym do kwitnienia, aby dać piña jak najwięcej czasu na dojrzewanie. Niemal szokujące jest to, że w pełni rozwinięte rdzenie ważą średnio 70-110 kilogramów. To one właśnie trafiają do fermentacji.


Przed rozpoczęciem fermentacji rdzenie cięte są na mniejsze kawałki i podgrzewane. Następuje przemiana węglowodanów na cukry proste, które następnie dzięki drożdżom ulegają metabolizmowi. Zmiękczone temperaturą rdzenie łatwiej oddają sok. Piñas tradycyjnym sposobem pieczone są w ceglanych piecach kilka dni. Jednak duże destylarnie z pomocą technologii osiągają zbliżony efekt w kilkanaście godzin.
Gotowe piñas są rozdrabniane i przekładane do specjalnych kadzi z drewna lub stali nierdzewnej.


Proces fermentacji trwa od 7 do 2 tygodni. Niektóre destylarnie aby przyśpieszyć proces dodają specjalny zakwas będący porcją fermentującego produktu z poprzedniej partii. Taki zabieg znacznie przyśpiesza cały proces i trwa on od kilkudziesięciu godzin do 3 dni. Jednak rzutuje to w późniejszych doznaniach smakowych. Dłuższa fermentacja zapewnia więcej metabolitów drożdży i bakterii, które poza etanolem zawierają również estry i alkohole wyższe. To wszystko wpływa na późniejsze doznania smakowe podczas degustacji.
Tequila destylowana jest dwukrotnie. Po tym procesie destylat trafia do butelek lub do drewnianych beczek w celu starzenia. Do butelek zaraz po destylacji trafiają najmłodsze wersje, nazywamy je silver, plato bądź blanco. Pozostałe przelewane są do beczek. Teraz dzieje się magia. Po wielomiesięcznym leżakowaniu i kontakcie z drewnem znika ostrość smaku, powstają nowe estry odpowiadające za zapach.
W zależności od okresu leżakowania mamy doczynienia z kilkoma rodzajami tequili. Blanco lub plata- starzona nie dłużej niż dwa miesiące. Joven (młoda) lub oro (złota) to mieszanka białej tequili i starzonej zabarwionej drewnem. Reposado (wypoczęta) leżakowana w beczce od dwóch miesięcy do roku. Añejo (stara) leżakuje do trzech lat oraz extra añejo (szczególnie stara) która leżakuje od 3 do 8 lat.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl