Zanim wybierzemy, z półki sklepowej butelkę, warto wiedzieć, że szlachetna tequila posiada na swojej etykiecie"100% de agave". Wtedy mamy pewność, co pijemy. Dopuszczona jest również wersja mixto, czyli mieszana. Jest to tequila z czego 51% to sok z agawy. To właśnie na nią spada zła sława. Uważana jest kiepski, pospolity i powodujący gigantycznego kaca trunek (wskazówka – aby nie mieć kaca pij tequile z czego sok z agawy wynosi 100%).
Mixto występuje w dwóch odmianach.Bianco (pod nazwą silver) i Joven lub Oro (nazywana złotą) mieszanka młodej tequili ze starzoną.
Kiedy zapytamy, rodowitego meksykanina jak pije się tequile, powie, że z wysokich wąskich kieliszków zwanych Caballito (konik). Turyści i inni obywatele tego świata wolą jednak pić ten trunek w towarzystwie soli i limonki. Tak tego nie róbmy! Gdyby jedynym źródłem wiedzy na temat tequili były tylko amerykańskie filmy, moglibyśmy owy trunek porównać do naszego bimbru. Picie tequili na tak zwany "hejnał" z solą i limonką to podstawowy błąd. Meksykanie tylko mają z nas ubaw lub po prostu z politowaniem kręcą głową uważając ten sposób za wymysł amerykańskiej popkultury.
Dobrą tequilą należy się delektować. Pić powoli, małymi łyczkami, stopniowo odkrywając jej walory smakowe. Najlepiej wygląda w wąskim, wysokim kieliszku, może być również podana w szklance od whisky.
Kombinacji, jak i rodzajów tequili jest tak naprawdę wiele.
„Silver” najczęściej jednak pije się z limonką i solą w postaci shotów. Miejsce na dłoni między kciukiem a palcem wskazującym, należy zwilżyć sokiem z limonki i posypać solą. Zlizać sól, a następnie wypishota z tequili przegryzając cząstką limonki lub cytryny. Są też tacy, tórzy powtarzają tę sztuczkę w wersji z cynamonem i pomarańczą.
Tequila Gold jak pić . Ten rodzaj tequili charakteryzuje się krótkim okresem leżakowania. Bardzo ważnym etapem jest proces barwienia alkoholu na złoto, dzięki dodatku karmelu, fruktozy oraz aromatów drewna. A więc tequila Gold jak pić to tylko do drinków . Tylko odważni piją ją w czystej postaci.
Tequila równie dobrze sprawdzi się w kuchni. Trunek podawany „solo” idealnie zasmakuje z miękkimi serami, oliwkami, lekko podsuszonymi wędlinami oraz ostrymi sosami np. salsą. Tequila generalnie pasuje do pikantnych, wyrazistych potraw. Bardzo ważna zasada aby nie podawać jej do deserów – zabiją jej wyrafinowany smak, a całość po prostu nie będzie smaczna.
Bardzo popularne stały się również drinki z tequilą.
Drinki z tequilą
Innym sposobem jak pije się tequile oprócz tradycyjnych shotów są drinki. Ten meksykański trunek to rewelacyjna baza do drinków. Najbardziej znane to Sunrise — z sokiem pomarańczowym i grenadyną oraz Margarita — z sokiem z limonki i likierem pomarańczowym. Świetnie sprawdzi się zamiast wódki w Bloody Mary i bourbona w Old Fashioned. Znakomicie łączy się ze wszelakimi, owocowymi smakami zaczynając od kwaśnych limonek i cytryn kończąc na słodkich malinach i truskawkach. Królowa meksykańskich trunków wręcz uwielbia kontrasty – łączenie pikantności lub słoności ze słodyczą, ciekawie będzie smakować z kolendrą. Jest bardzo uniwersalna i zachęca do eksperymentów. Największą popularnością wśród drinków cieszy się chyba Margerita, ale nie mniejszą sławę zyskała również Tequila Sunrise.
Poniżej przedstawiamy przepis na te dwa światowej sławy drinki.
Margarita:
40 ml tequili
20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec
15 ml soku z cytryny
Do shakera wlać wszystkie składniki, dodać kilka kostek lodu i porządnie wymieszać. Podawać w kieliszku koktajlowym wcześniej zamoczonym w soku z cytryny i soli.
Tequila Sunrise:
Składniki:
- 50 ml tequili
- 100 ml soku pomarańczowego
- 20 ml grenadiny
- kostki lodu
Przygotowanie:
Składniki oprócz Grenadiny umieścić w shakerze i porządnie wymieszać. Napój przelać do szklanki, a następnie wlać delikatnie Grenadinę. Poczekać aż syrop osiądzie na dnie.
Tequila z czego powstaje.
Na temat z czego powstaje tequila narosło parę nieporozumień. Mitem oczywiście jest, że Tequila powstaje z Kaktusa. Agawa Błękitna- to z jej soku Tequila powstaje i to z jej soku Tequila ma swój charakterystyczny smak. Konkretnie do produkcji wykorzystywany jest rdzeń agawy błękitnej, zwanej również pina, kształtem przypominającym ananasa. Rdzeń wypieka się w specjalnych piecach nawet kilka dni, aby potem wycisnąć słodki sok, który posłuży do produkcji tego wyśmienitego trunku.
Tequila dojrzewa na plantacjach nie w beczce. Zupełnie odwrotnie niż wino, które leżakujemy gdzieś w ciemnej piwniczce aby nabierało wartości. W tym przypadku proces "starzenia" wygląda inaczej. Sekretem tego destylatu jest wiek agawy, z której powstaje tequila. Wiek rośliny gotowej do ścięcia to minimum 8 lat. Tylko jeden gatunek tequili rozlewa się do beczek po burbonie, koniaku lub whisky. Leżakowanie nie trwa dłużej niz 4-5 lat.
Przyjrzyjmy się jednak dokładniej całemu procesowi od samego początku.
Agawa, która posłuży do produkcji tequili uprawiana jest jedynie w stanach Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas. Poza nowoczesnymi plantacjami wciąż występują tradycyjne uprawy. Między rzędami agawy sadzi się kukurydzę czy fasolę, gdyż roślina ta, aby dojrzeć i zakwitnąć potrzebuje aż 8-15 lat, by potem natychmiast obumrzeć. Agawy najlepiej czuje się w glebach wulkanicznych i dużym nasłonecznieniu. Jej wzrost przebiega wówczas prawidłowo. To też nie spotkamy się z jej uprawą poza pasem geograficznym obejmującym południe USA, Meksyk
i Amerykę Środkową.
Wiedza jak uprawiać i zbierać owoce agawy przekazywana z pokolenia na pokolenie przez jimadores, czyli mężczyzn, pielęgnujących uprawy i wycinających cenne i pełne cukru piñas. Jimadores regularnie przycinają łodygę wyrastającą u szczytu, nie dopuszczając tym samym do kwitnienia, aby dać piña jak najwięcej czasu na dojrzewanie. Niemal szokujące jest to, że w pełni rozwinięte rdzenie ważą średnio 70-110 kilogramów. To one właśnie trafiają do fermentacji.
Przed rozpoczęciem fermentacji rdzenie cięte są na mniejsze kawałki i podgrzewane. Następuje przemiana węglowodanów na cukry proste, które następnie dzięki drożdżom ulegają metabolizmowi. Zmiękczone temperaturą rdzenie łatwiej oddają sok. Piñas tradycyjnym sposobem pieczone są w ceglanych piecach kilka dni. Jednak duże destylarnie z pomocą technologii osiągają zbliżony efekt w kilkanaście godzin.
Gotowe piñas są rozdrabniane i przekładane do specjalnych kadzi z drewna lub stali nierdzewnej.
Proces fermentacji trwa od 7 do 2 tygodni. Niektóre destylarnie aby przyśpieszyć proces dodają specjalny zakwas będący porcją fermentującego produktu z poprzedniej partii. Taki zabieg znacznie przyśpiesza cały proces i trwa on od kilkudziesięciu godzin do 3 dni. Jednak rzutuje to w późniejszych doznaniach smakowych. Dłuższa fermentacja zapewnia więcej metabolitów drożdży i bakterii, które poza etanolem zawierają również estry i alkohole wyższe. To wszystko wpływa na późniejsze doznania smakowe podczas degustacji.
Tequila destylowana jest dwukrotnie. Po tym procesie destylat trafia do butelek lub do drewnianych beczek w celu starzenia. Do butelek zaraz po destylacji trafiają najmłodsze wersje, nazywamy je silver, plato bądź blanco. Pozostałe przelewane są do beczek. Teraz dzieje się magia. Po wielomiesięcznym leżakowaniu i kontakcie z drewnem znika ostrość smaku, powstają nowe estry odpowiadające za zapach.
W zależności od okresu leżakowania mamy doczynienia z kilkoma rodzajami tequili. Blanco lub plata- starzona nie dłużej niż dwa miesiące. Joven (młoda) lub oro (złota) to mieszanka białej tequili i starzonej zabarwionej drewnem. Reposado (wypoczęta) leżakowana w beczce od dwóch miesięcy do roku. Añejo (stara) leżakuje do trzech lat oraz extra añejo (szczególnie stara) która leżakuje od 3 do 8 lat.
Wojtek
Teraz Tequile ma nawet jedna z Kardashianek.... ;) ten alkohol wraca do łask i staje się modny, ja go bardzo lubię od zawsze ale trzeba umieć go Pić, tu w hurtowni jest po najlepszej cenie.
Maryla
Teqile lubię w standardowej wersji.
Amelia
Amerykanie przerabiają wszystko na swoją modłę nawet picie alkoholu.
Paulina
Przegrałem zakład i musze kupić tequilę nie chce wyjść na chytrusa-sknerusa i kupić badziewia ale też nie mogę szastać możecie mi coś polecić?
Malwina
Ja najbardziej polecam wszystkim Blanco - tequila jasna o wyraźnym, charakterystycznym dla agawy aromacie.
Marcin
My turyści wolimy pić ten trunek w towarzystwie soli i limonki są też jeszcze przepisy na drinki z tequilą. Ale w rodzimym miejscu dla tequili robi się to zupełnie inaczej - podobno.
Janek
Ja wolę pić Tequile w formie drinków lub tak zwanych „szotów”. Picie tego typu wódki z małych kieliszków zostało rozpropagowane głównie przez Amerykańską popkulturę i to mi pasuje. Pijąc tequile zlizuje się sól nasypaną na dłoń (w miejscu połączenia kciuka z palcem wskazującym), a następnie wypija tequile blanco z kieliszka, przegryzając cytryną lub limonką. Moim zdaniem jest to dość seksowne. Trunek smakuje równie dobrze wypijany w ten sam sposób, ale w połączeniu z cynamonem i pomarańczą (smak ten najlepiej pasuje do tequili joven) jest jeszcze lepszy. Można to robić naprawdę na wiele sposobów.
Ania
Tequila - skąd się wzięła, ktoś pyta i nie musisz się nawet zastanawiać - od razu mówisz Mexsyk, taka jest popularna. Surowcem do produkcji tequili jest agawa, a konkretnie jej rdzeń zwany po hiszpańsku piña. Sfermentowany sok z agawy znali już Aztekowie. Jednak technika destylacji dotarła do Ameryki Południowej dopiero z konkwistadorami. Dlatego też raczyli się oni pulque – sfermentowanym napojem z agawy, który przy dużej dozie wyobraźni można porównać z niefiltrowanym piwem. Fajnie jest znać takie ciekawostki, fajny blog.
Ewa
Jak pić tequilę, na pewno nie raz widzieliśmy to na filmach amerykańskich? Miejsce na dłoni między kciukiem a palcem wskazującym, zwilż sokiem z limonki i posyp solą. Zliż sól, a następnie wypij shot z tequili i przegryź cząstką limonki lub cytryny. Całą czynność powtarzamy, ja raz spróbowałam i miałam po tym na drugi dzień zajady nie polecam, lepiej poprosić barmana żeby zrobił wam drinka z tequila wtedy krawędź szklanki jest maczana w soku z limonki i obtaczana w soli to mi wchodzi o wiele lepiej.
Łukasz
Generalnie rozróżniamy dwa rodzaje tego alkoholu. Jest to tequila „100% blue agave” oraz tequila mixto. Ten pierwszy rodzaj wykonany jest w całości z soku z niebieskiej agawy, bez dodatków barwników i substancji słodzących. Jeśli do tequili dodano cukier, melasę lub jakiekolwiek inne składniki (np. syrop z trzciny cukrowej) to jest to tequila mixto, ja osobiście wole właśnie tą drugą wersję jest dużo bardziej przystępna smakowo jak dla mnie powtarzam.
Dawid
Tequila nie jest alkoholem, który smakuje wszystkim, ale ja bardzo go polecam, tak się nam Polakom wydaje że każdy alkohol trzeba pić z kieliszka i z popitką bo do tego przyzwyczaiło nas picie wódki ale tak nie jest. Spróbujcie tequili tak jak w filmach kieliszek i sól i limonka, to jest naprawdę przepyszne.
Anastazja
Jeśli tylko lubicie smak tequili to koniecznie spróbujcie czerwonego jak Meksyk drinka Mexican Madras ! Jego głównym składnikiem jest właśnie tequila, a konkretnie jest złota odmiana. Jest to oczywiście wariacja innego drinka jakim jest Madras. Dodatkowe składniki, które ostatecznie wpływają na kolor i smak drinku to: sok żurawinowy, sok pomarańczowy oraz sok z limonki.
Sylwia
Spozób picia tequili jest bardzo zabawowy, od razu poprawia się atmosfera na przyjęciu wśród gości. Ale musze Was pochwalić, bo nie dość że macie dobrze zaopatrzony sklep internetowy to jeszcze świetnie prowadzony blog, można znaleźć tu dużo inspiracji.
Ola
Tequila to popularny wyrób alkoholowy, który kojarzy się przede wszystkim z Meksykiem. Ma bogatą historię i tradycję, jest także jednym z ulubionych trunków koneserów. Smakuje doskonale zarówno solo, jak i w formie kolorowych drinków. W Polsce tequila jest jeszcze stosunkowo mało znana i popularna. Ja piję ją z cytryną klasycznie.