
Zanim wybierzemy, z półki sklepowej butelkę, warto wiedzieć, że szlachetna tequila posiada na swojej etykiecie"100% de agave". Wtedy mamy pewność, co pijemy. Dopuszczona jest również wersja mixto, czyli mieszana. Jest to tequila z czego 51% to sok z agawy. To właśnie na nią spada zła sława. Uważana jest kiepski, pospolity i powodujący gigantycznego kaca trunek (wskazówka – aby nie mieć kaca pij tequile z czego sok z agawy wynosi 100%).
Mixto występuje w dwóch odmianach.Bianco (pod nazwą silver) i Joven lub Oro (nazywana złotą) mieszanka młodej tequili ze starzoną.
Kiedy zapytamy, rodowitego meksykanina jak pije się tequile, powie, że z wysokich wąskich kieliszków zwanych Caballito (konik). Turyści i inni obywatele tego świata wolą jednak pić ten trunek w towarzystwie soli i limonki. Tak tego nie róbmy! Gdyby jedynym źródłem wiedzy na temat tequili były tylko amerykańskie filmy, moglibyśmy owy trunek porównać do naszego bimbru. Picie tequili na tak zwany "hejnał" z solą i limonką to podstawowy błąd. Meksykanie tylko mają z nas ubaw lub po prostu z politowaniem kręcą głową uważając ten sposób za wymysł amerykańskiej popkultury.
Dobrą tequilą należy się delektować. Pić powoli, małymi łyczkami, stopniowo odkrywając jej walory smakowe. Najlepiej wygląda w wąskim, wysokim kieliszku, może być również podana w szklance od whisky.
Kombinacji, jak i rodzajów tequili jest tak naprawdę wiele.
„Silver” najczęściej jednak pije się z limonką i solą w postaci shotów. Miejsce na dłoni między kciukiem a palcem wskazującym, należy zwilżyć sokiem z limonki i posypać solą. Zlizać sól, a następnie wypishota z tequili przegryzając cząstką limonki lub cytryny. Są też tacy, tórzy powtarzają tę sztuczkę w wersji z cynamonem i pomarańczą.
Tequila Gold jak pić . Ten rodzaj tequili charakteryzuje się krótkim okresem leżakowania. Bardzo ważnym etapem jest proces barwienia alkoholu na złoto, dzięki dodatku karmelu, fruktozy oraz aromatów drewna. A więc tequila Gold jak pić to tylko do drinków . Tylko odważni piją ją w czystej postaci.
Tequila równie dobrze sprawdzi się w kuchni. Trunek podawany „solo” idealnie zasmakuje z miękkimi serami, oliwkami, lekko podsuszonymi wędlinami oraz ostrymi sosami np. salsą. Tequila generalnie pasuje do pikantnych, wyrazistych potraw. Bardzo ważna zasada aby nie podawać jej do deserów – zabiją jej wyrafinowany smak, a całość po prostu nie będzie smaczna.
Bardzo popularne stały się również drinki z tequilą.
Drinki z tequilą
Innym sposobem jak pije się tequile oprócz tradycyjnych shotów są drinki. Ten meksykański trunek to rewelacyjna baza do drinków. Najbardziej znane to Sunrise — z sokiem pomarańczowym i grenadyną oraz Margarita — z sokiem z limonki i likierem pomarańczowym. Świetnie sprawdzi się zamiast wódki w Bloody Mary i bourbona w Old Fashioned. Znakomicie łączy się ze wszelakimi, owocowymi smakami zaczynając od kwaśnych limonek i cytryn kończąc na słodkich malinach i truskawkach. Królowa meksykańskich trunków wręcz uwielbia kontrasty – łączenie pikantności lub słoności ze słodyczą, ciekawie będzie smakować z kolendrą. Jest bardzo uniwersalna i zachęca do eksperymentów. Największą popularnością wśród drinków cieszy się chyba Margerita, ale nie mniejszą sławę zyskała również Tequila Sunrise.
Poniżej przedstawiamy przepis na te dwa światowej sławy drinki.
Margarita:
40 ml tequili
20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec
15 ml soku z cytryny
Do shakera wlać wszystkie składniki, dodać kilka kostek lodu i porządnie wymieszać. Podawać w kieliszku koktajlowym wcześniej zamoczonym w soku z cytryny i soli.
Tequila Sunrise:
Składniki:
- 50 ml tequili
- 100 ml soku pomarańczowego
- 20 ml grenadiny
- kostki lodu
Przygotowanie:
Składniki oprócz Grenadiny umieścić w shakerze i porządnie wymieszać. Napój przelać do szklanki, a następnie wlać delikatnie Grenadinę. Poczekać aż syrop osiądzie na dnie.
Tequila z czego powstaje.
Na temat z czego powstaje tequila narosło parę nieporozumień. Mitem oczywiście jest, że Tequila powstaje z Kaktusa. Agawa Błękitna- to z jej soku Tequila powstaje i to z jej soku Tequila ma swój charakterystyczny smak. Konkretnie do produkcji wykorzystywany jest rdzeń agawy błękitnej, zwanej również pina, kształtem przypominającym ananasa. Rdzeń wypieka się w specjalnych piecach nawet kilka dni, aby potem wycisnąć słodki sok, który posłuży do produkcji tego wyśmienitego trunku.
Tequila dojrzewa na plantacjach nie w beczce. Zupełnie odwrotnie niż wino, które leżakujemy gdzieś w ciemnej piwniczce aby nabierało wartości. W tym przypadku proces "starzenia" wygląda inaczej. Sekretem tego destylatu jest wiek agawy, z której powstaje tequila. Wiek rośliny gotowej do ścięcia to minimum 8 lat. Tylko jeden gatunek tequili rozlewa się do beczek po burbonie, koniaku lub whisky. Leżakowanie nie trwa dłużej niz 4-5 lat.
Przyjrzyjmy się jednak dokładniej całemu procesowi od samego początku.
Agawa, która posłuży do produkcji tequili uprawiana jest jedynie w stanach Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas. Poza nowoczesnymi plantacjami wciąż występują tradycyjne uprawy. Między rzędami agawy sadzi się kukurydzę czy fasolę, gdyż roślina ta, aby dojrzeć i zakwitnąć potrzebuje aż 8-15 lat, by potem natychmiast obumrzeć. Agawy najlepiej czuje się w glebach wulkanicznych i dużym nasłonecznieniu. Jej wzrost przebiega wówczas prawidłowo. To też nie spotkamy się z jej uprawą poza pasem geograficznym obejmującym południe USA, Meksyk
i Amerykę Środkową.
Wiedza jak uprawiać i zbierać owoce agawy przekazywana z pokolenia na pokolenie przez jimadores, czyli mężczyzn, pielęgnujących uprawy i wycinających cenne i pełne cukru piñas. Jimadores regularnie przycinają łodygę wyrastającą u szczytu, nie dopuszczając tym samym do kwitnienia, aby dać piña jak najwięcej czasu na dojrzewanie. Niemal szokujące jest to, że w pełni rozwinięte rdzenie ważą średnio 70-110 kilogramów. To one właśnie trafiają do fermentacji.
Przed rozpoczęciem fermentacji rdzenie cięte są na mniejsze kawałki i podgrzewane. Następuje przemiana węglowodanów na cukry proste, które następnie dzięki drożdżom ulegają metabolizmowi. Zmiękczone temperaturą rdzenie łatwiej oddają sok. Piñas tradycyjnym sposobem pieczone są w ceglanych piecach kilka dni. Jednak duże destylarnie z pomocą technologii osiągają zbliżony efekt w kilkanaście godzin.
Gotowe piñas są rozdrabniane i przekładane do specjalnych kadzi z drewna lub stali nierdzewnej.
Proces fermentacji trwa od 7 do 2 tygodni. Niektóre destylarnie aby przyśpieszyć proces dodają specjalny zakwas będący porcją fermentującego produktu z poprzedniej partii. Taki zabieg znacznie przyśpiesza cały proces i trwa on od kilkudziesięciu godzin do 3 dni. Jednak rzutuje to w późniejszych doznaniach smakowych. Dłuższa fermentacja zapewnia więcej metabolitów drożdży i bakterii, które poza etanolem zawierają również estry i alkohole wyższe. To wszystko wpływa na późniejsze doznania smakowe podczas degustacji.
Tequila destylowana jest dwukrotnie. Po tym procesie destylat trafia do butelek lub do drewnianych beczek w celu starzenia. Do butelek zaraz po destylacji trafiają najmłodsze wersje, nazywamy je silver, plato bądź blanco. Pozostałe przelewane są do beczek. Teraz dzieje się magia. Po wielomiesięcznym leżakowaniu i kontakcie z drewnem znika ostrość smaku, powstają nowe estry odpowiadające za zapach.
W zależności od okresu leżakowania mamy doczynienia z kilkoma rodzajami tequili. Blanco lub plata- starzona nie dłużej niż dwa miesiące. Joven (młoda) lub oro (złota) to mieszanka białej tequili i starzonej zabarwionej drewnem. Reposado (wypoczęta) leżakowana w beczce od dwóch miesięcy do roku. Añejo (stara) leżakuje do trzech lat oraz extra añejo (szczególnie stara) która leżakuje od 3 do 8 lat.