Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Smaki, które rozgrzeją- Najlepsze nalewki na jesień 4
Smaki, które rozgrzeją- Najlepsze nalewki na jesień

Pierwsze nalewki lecznicze

Nalewki lecznicze są znane już od starożytności. Za ich autora uważa się Hipokratesa. Wymyślił on „hipokras”, czyli alkohol będący połączeniem wina i miodu pitnego oraz różnych przypraw. Ten słodki napój bez wątpienia pozytywnie wpływał na poprawę odporności pijących. Kilkanaście wieków później lekarze odkryli, że alkohol wpływa na działanie ziół, wzmacniając ich lecznicze właściwości. Przygotowywali więc oni nalewki ziołowe, które przepisywali swoim pacjentom. Pierwszą nalewką, która pita była dla przyjemności, była włoska rosoglio, której smak alkoholu poprawiał olejek różany. Znana była od renesansu, a w Polsce podawano ją jeszcze w połowie ubiegłego wieku chorym… dzieciom. Inne smakowite nalewki wykonywane były też w zakonach i klasztorach.

Z czego zrobić nalewkę domowej roboty? - najważniejsze informacje

Nalewka jest jednym z najprostszych do wykonania trunków. Do przyrządzenia nalewki domowej roboty w pierwszej kolejności będą nam potrzebne owoce. Tak naprawdę nalewkę możemy wykonać z każdego gatunku owoców. Jednak najlepiej wybrać ten, który najbardziej odpowiada naszym upodobaniom smakowym. Dobrze, gdy owoce pochodzą z przydomowego sadu. Wówczas mamy gwarancję, iż są one w pełni ekologiczne i wyróżnia je wysoka jakość.

Domowej roboty nalewki najczęściej wykonuje się z owoców, takich jak: jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwy, brzoskwinie, morele, truskawki, maliny, jeżyny, czarnej porzeczki, borówki, aronii czy pigwy. Warto mieć na uwadze, że wybrane owoce powinny być w pełni dojrzałe i soczyste, gdyż jest to gwarancją niepowtarzalnego smaku trunku. Oprócz tego nalewkę możemy przygotować również na bazie ziół. Bez wątpienia zyskuje wtedy wiele leczniczych właściwości.

Gdy wybierzemy już składniki, z których chcemy przygotować naszą nalewkę czas na wybór alkoholu. W zależności od indywidualnych preferencji oraz "mocy" trunku możemy zalać owoce dowolną ilością alkoholu. Jeśli chcemy, aby nalewka była nieco słabsza, należy dodać do niej nieco wody. Natomiast, gdy chcemy uatrakcyjnić jej smak, warto wzbogacić ją o kilka kropel miodu, wina lub rumu.

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa jest jednym z tych trunków, które wymagają wiele cierpliwości. Owoce gruszy niezwykle wolno oddają swój aromat, przez co powinny macerować się przynajmniej rok, a najlepiej dwa. Tyleż samo, zamknięta w szkle powinna odstać nalewka przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach, trunek nabiera właściwego, pełnego aromatu. Składniki:

  • 1 kg aromatyczne gruszki
  • 350 g cukier
  • 1 l spirytus 70%
  • goździki
  • cynamon
  • rodzynki
  • sok z cytryny
  • miód

Przygotowanie: Przyrządzanie nalewki rozpoczynamy od przygotowania niewielkiej ilości soku z cytryny. Aromatyczne, soczyste, dojrzałe gruszki, np. Faworytki tzw. Klapsy, Józefinki, i inne odmiany, nie zawsze najpiękniejsze, ale o wyrazistym smaku, nawet bardzo miękkie, ale nie nadpsute – delikatnie myjemy, obieramy, kroimy na niewielkie cząstki. Nie usuwając gniazd nasiennych, wkładamy gruszki do słoja, natychmiast skrapiając je sokiem z cytryny. Tak przygotowane gruszki zalewamy spirytusem i ewentualnie cukrem. Odstawiamy w ciepłe i słonecznie miejsce na co najmniej pół roku, choć lepiej na cały. Od czasu do czasu wstrząsamy. Następnie zlewamy, odciskamy i filtrujemy. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej cukru, teraz, tj. po zlaniu pierwszego nastawu, owoce zasypujemy, nie odciskając i odstawiamy na 2-3 tygodnie, po tym czasie odciskamy i łączymy oba nastawy. Ze względu na mętność nalewki należy ją przefiltrować 2-3 razy, nawet gdyby wydała się już zupełnie klarowna. Rozlaną do butelek nalewkę odstawiamy na co najmniej rok w ciemne i chłodne miejsce.

Nieodzownym i pożądanym dodatkiem do nalewki gruszkowej są goździki, których wystarczy ok. 3-5 sztuk na kilogram owoców. Możemy także dołożyć laskę cynamonu i wanilii, a cukier zastąpić delikatnym miodem – najlepiej lipowym lub akacjowym. Jeśli wybraliśmy gruszki słodkie dodawanie cukru, może okazać się zbędne, choć w takim wypadku warto dołożyć 2-3 łyżki miodu lub 5-10g rodzynek. Również dodatek niewielkiej ilości skórki cytrynowej bądź pomarańczowej nie zaszkodzi.

Nalewka gruszkowa to typowa nalewka, w której spirytus z powodzeniem możemy zastąpić brandy, koniakiem lub whisky. W celu szybszego wydobycia aromatu można także gruszki, wraz z syropem cukrowym, delikatnie podgrzać przez 5-15 min, nie doprowadzając do zagotowania i dopiero na ciepło połączyć z alkoholem.

Nalewka z brzoskwiń

Nalewka z brzoskwiń jest niezwykle aromatyczna i ma piękny, złoto-pomarańczowy kolor. Oprócz walorów smakowych posiada, jak większość nalewek, również właściwości zdrowotne- dzięki temu, że brzoskwinie zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza, pomaga w leczeniu anemii. Nalewka z brzoskwiń jest nie tylko bardzo smaczna, ale także ma wiele cennych właściwości charakterystycznych dla tych owoców. A warto wiedzieć, że brzoskwinie wzmacniają odporność i bardzo korzystnie wpływają na naszą psychikę, gdyż łagodzą napięcie i wyciszają niepokój. Są polecane osobom zmagającym się z dną moczanową i kobietom w okresie menopauzy. Składniki:

Sposób przygotowania: Brzoskwinie myjemy i pozbawiamy pestek. Dobrze jest pokroić je w drobne kawałki. W dalszej kolejności przesypujemy je do naczynia, gdzie zostaną zasypane cukrem. Na sam koniec dodajemy miód (w zależności od upodobań). Miksturę zalewamy spirytusem i odstawiamy na kilka ok. 2 miesiące. Po upływie dwóch miesięcy zlewamy sok z owoców do butelek. Brzoskwinie możemy przetrzeć przez sitko- wtedy uzyskamy pyszny mus owocowy.

Pomarańcza i miód w nalewce

Cytrusy, niezwykle popularne i chętnie kupowane. Można je zjeść na surowo, przyrządzić sok lub inne przetwory, a także dodać do sałatki czy mięsnego dania. Innym na nie pomysłem jest zrobienie domowej nalewki z pomarańczy. Jak wykonać taki trunek w domowym zaciszu? Co wzbogaci smak pomarańczy? Składniki potrzebne do produkcji:

Sposób przygotowania: Wyszoruj pomarańcze i sparz wrzątkiem. Obierz owoce ze skórki. Skórkę wrzuć do gąsiora (na przykład 5-litrowego, który pomieści całą zawartość). Do gąsiora wlej wódkę oraz wyciśnięty z pomarańczy sok (najlepiej przecedzony). Wlej spirytus. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 doby. Na bazie wody i miodu, w dużym, minimum 3-litrowym naczyniu ugotuj syrop. Do przestudzonej mieszanki wody i miodu powoli wlej przesączony przez gazę lub filtr (np. do kawy) alkohol z owocami. Połączone ze sobą wszystkie składniki przelej do szklanego, szczelnego naczynia. Słój będzie idealny. Wstrząśnij i odstaw w ciemne miejsce. Już po upływie kilku dni nalewka jest gotowa do picia. By cieszyć się intensywnym smakiem, warto poczekać trochę dłużej -około 3-4 tygodnie.

Nalewka z czosnku idealne jesienne wzmocnienie!

Czosnek od najmłodszych lat znamy jego zapobiegawcze działanie przeciw grypie, przeziębieniom, infekcjom bakteryjnym, wirusowym, obniża cholesterol. Któż z nas nie słyszał, że czosnek to naturalny antybiotyk. Składniki na nalewkę z czosnku:

Sposób przygotowania: Zaczynamy od obrania czosnku z łusek. Obrany lekko zmiażdżyć płaską stroną noża. Wcześniej przygotowujemy i dokładnie myjemy słój. Do słoja wsypujemy czosnek. Otwieramy pierwszą butelkę białego wina, której zawartość wlewamy do słoika z umieszczonym w nim czosnkiem. Następnie dodajemy spirytus i miód. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i szczelnie zamykamy słoik, odstawiając go w ciepłe i wypełnione promieniami słońca miejsce na okres około 2 tygodni. Wieczorem tego samego dnia otwieramy drugą butelkę białego wina i delektujemy się jego wyrafinowanym smakiem, czytając pasjonującą lekturę lub słuchając nastrojowej muzyki. Dzielenie się winem z domownikami zdecydowanie pozytywnie wpłynie na magiczną moc naszej nalewki. Po upływie 2 tygodni filtrujemy zawartość słoja (dekokt) i rozlewamy gotową nalewkę do butelek. Zakorkowane butelki przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Nalewka z anyżu – pomocna przy uporczywym kaszlu i objawach niestrawności.

Nalewka anyżowa to przede wszystkim trunek o niepowtarzalnym, charakterystycznym, nieco orzeźwiającym smaku. Odpowiednio przyrządzona jest wspaniałym aperitifem, doskonałym dodatkiem do deserów i kawy. Składniki potrzebne do przygotowania nalewki:

  • 1/5 szklanki anyż
  • 10 szt. anyż gwiaździsty
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l spirytus 70% lub wódka 40%
  • 1/4 l woda
  • goździki
  • cynamon
  • ziele angielskie
  • wanilia
  • skórka cytrynowa
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie: 1/5 szklanki anyżu, 10 sztuk anyżu gwiaździstego, pół laski cynamonu, 5 goździków, 5 ziarenek ziela angielskiego i pół skórki otartej z cytryny lub pomarańczy (wcześniej starannie umytej) wkładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy ciepłym roztworem sporządzonym z cukru i wody. Następnie powoli dodajemy wódkę. Mocno zakręcony słój/pojemnik/gąsiorek odstawiamy w ciepłe miejsce przynajmniej na dwa miesiące lub lepiej na pół roku. Zlewamy nastaw, filtrujemy, przelewamy do butelek i chowamy na co najmniej miesiąc do spiżarki. Po tym czasie nalewka powinna mieć kolor od ciemno-żółtego do brązowego, aromat na tyle silny, aby z otwartej w salonie butelki zapach dotarł do wszystkich pomieszczeń, a nawet dalej.

Pamiętajmy, iż anyżek działa nie tylko wykrztuśnie, rozkurczająco – ułatwiając trawienie, ale także wspomaga laktację. W XIX wieku i w pierwszej połowie XX zapewne wiele dam i wielu dżentelmenów wyssało swoją pierwszą nalewkę wraz z mlekiem matki.

Lecznicze nalewka z dzikiej róży- skład i właściwości

Lecznicza nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana również przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, wątroby. Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży z miodem i goździkami? Nalewka z dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa. Jest w niej więcej witaminy C niż w jakiejkolwiek innej nalewce owocowej (w owocach dzikiej różny jest jej 30–40 razy więcej niż w cytrusach). Poza witaminą C znajdziemy w niej też:

  • witaminę A,
  • witaminę B1, B2,
  • witaminę E i K,
  • kwas foliowy,
  • karotenoidy,
  • flawonoidy,
  • kwasy organiczne,
  • garbniki,

Ze względu na bogactwo składników odżywczych nalewka z dzikiej róży ma następujące właściwości:

  • wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie
  • pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego,
  • chroni przed szkorbutem
  • pomaga w nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby

Składniki na nalewkę z dzikiej róży

  • 1 kg owoców róży
  • 0,5 l spirytusu 96 proc.
  • 0,5 l wódki 40 proc.
  • 0,5 l jasnego miodu
  • 0,5 l wody
  • 5 goździków
  • po łyżeczce suszonej mięty i suszonego kwiatu rumianku

Sposób przygotowania: Owoce umyj, osusz, włóż na dobę do zamrażarki. Ponakłuwaj szpilką, wsyp do słoja, dodaj zioła, zalej spirytusem. Postaw w cieple na 4–6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem. Przecedź, mocno wyciskając sok z owoców. Odstaw na tydzień i kilka razy przefiltruj. Miód wymieszaj z ciepłą wodą, podgrzej i zbierz szumowiny. Gdy wystygnie, dodaj wódkę i połącz z nastawem. Nalewka z dzikiej róży musi dojrzewać w chłodnym miejscu minimum 2 miesiące.

Podsumowanie

Nalewki domowej roboty są uważane jako nieodłączny element polskiej tradycji. Receptury zostały sukcesywnie przekazywane z pokolenia na pokolenie, dlatego do dzisiaj możemy cieszyć się znakomitym smakiem tego typu trunków. Domowe nalewki nie są skomplikowane w przygotowaniu. Przepisy nie sprawiają żadnych trudności w wykonaniu. Doskonale sprawdzają się na długie, zimowe wieczory, fantastycznie umilają czas i przywołują wspomnienia minionego lata.

Wszystkie produkty do przygotowania nalewek znajdziesz w naszym sklepie internetowym

Komentarze do wpisu (4)

7 listopada 2024

Czesc. Zwieksze ruch i rentownosc Twojej witryny oraz rozwiaze wszystkie problemy na niej. Jednoczesnie wzrost ruchu bedzie wynikal z naplywu docelowych uzytkownikow z wyszukiwarek, co jest dla Ciebie najbardziej oplacalne i obiecujace. Umiarkowane ceny. Gwarancja. Krotka informacja o mnie. Specjalista w dziedzinie tworzenia, modyfikacji i promocji stron internetowych. Posiadam wiedze i doswiadczenie w kilku pokrewnych dziedzinach. Rozpoczal prace w 2004 roku. Doskonale znam sie na promocji stron internetowych w wyszukiwarkach. Inne obszary mojej dzialalnosci: tworzenie kampanii reklamowych, praca z recenzjami (usuwanie zlych, tworzenie i promowanie dobrych), praca z grupami w sieciach spolecznosciowych. sieci i YouTube. Napisz na moj e-mail: sozdaniesaytow@gmail.com

21 listopada 2024

Hello. Good cheer to all on this beautiful day!!!!! Good luck :)

30 listopada 2024

Надежный партнер в уходе за вашим автомобилем в Москве, где ваш автомобиль станет в порядок быстро и качественно. Автосервисы в москве и московской области https://crabcar.ru .

2 grudnia 2024

Стоматология в Минске: лучшие цены и качественное обслуживание!, не откладывайте на потом. Платная стоматология цены http://total-implant.ru/ .

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl