
Cytrusy — szczególnie w sezonie zimowym, są niezwykle popularne i chętnie kupowane. Można je zjeść na surowo, przyrządzić sok lub inne przetwory, a także dodać do sałatki czy mięsnego dania. Innym na nie pomysłem jest zrobienie domowej nalewki z pomarańczy. Przepyszna, aromatyczna i orzeźwiająca nalewka z pomarańczy to trunek, który okaże się strzałem w dziesiątkę podczas przyjęć i spotkań z bliskimi. Podaje się ją z kostkami lodu lub jako jeden ze składników wielu drinków. Nalewka z pomarańczy świetnie sprawdzi się jako prezent np. na nadchodzące Święta Bożego Narodzenie. Koniecznie przygotuj ją z naszym przepisem, w którym krok po kroku przedstawiamy, jak zrobić nalewkę z pomarańczy.
Właściwości zdrowotne nalewki z pomarańczy?
Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych na świecie, które są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Ich miąższ zawiera duże ilości witaminy C, a także kwas foliowy, wapń i potas. Ponadto są dobrym źródłem błonnika. Nalewka przygotowana na bazie pomarańczy jest bogata w wiele składników odżywczych oraz w bioaktywne związki roślinne, takie jak polifenole. Skórka pomarańczy, która także może być wykorzystywana do przygotowywania trunków, zawiera ponadto duże ilości prowitaminy A, ryboflawiny, tiaminy i witaminy B6. Innym związkiem, który można znaleźć w skórkach owoców, jest limonen – naturalnie występująca substancji chemiczna, która została zbadana pod kątem właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, w tym przeciwko rakowi skóry. Spożywanie nalewki z pomarańczy oprócz walorów smakowych, może nieść szereg korzyści zdrowotnych, wykazując działanie: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, poprawiające funkcjonowanie naczyń krwionośnych, obniżające poziom złego cholesterolu LDL.
Pomarańcze do nalewki – klucz do sukcesu!
Jakich pomarańczy użyć do nalewki? Przede wszystkim powinny to być okazy dojrzałe, soczyste i świeże. Najbardziej soczyste okazy pochodzą głównie z Włoch i Hiszpanii więc takich odmian, warto szukać. Warto, aby owoce na nalewkę z pomarańczy miały wbrew pozorom jak najbardziej matową skórkę. Okazy błyszczące, które pięknie prezentują się na sklepowych półkach, najczęściej są woskowane, aby przyciągać wzrok i sztucznie przedłużyć świeżość. Nalewkę pomarańczową można w zasadzie przygotować przez cały rok. Jednak najczęściej sporządzana jest w sezonie okołoświątecznym ze względu na skojarzenia smaku świąt Bożego Narodzenia właśnie z tymi cytrusami. Wtedy też owoce są najświeższe i najbardziej soczyste. Najlepszym sposobem na wybór owoców jest ich spróbowanie. Z pysznych pomarańczy nalewka również będzie pyszna!
Nalewka z pomarańczy na spirytusie – jak ją przygotować?
Nalewka z pomarańczy charakteryzuje się swoim niesamowitym smakiem oraz aromatem. Przepis jest naprawdę prosty, a nieduża ilość potrzebnych składników z pewnością zachęci cię do przygotowania tego trunku. W jakie produkty musisz się zaopatrzyć?
- ½ l spirytusu 96%;
- około 10 dojrzałych pomarańczy;
- ½ l wody;
- ½ kg cukru.
Przygotowanie: Dokładnie umyj i wyparz wszystkie owoce, z jednego pozostaw skórkę. Pomarańcze obierz i podziel na możliwie małe części. Z pozostawionej skórki usuń goryczkowe białe błonki. Przygotowane owoce włóż do słoja, zasyp cukrem oraz dodaj alkohol wraz z wodą. Zamknij słoik i odstaw w zacienione i chłodne miejsce na około 3 miesiące. Kiedy czas upłynie, twoja nalewka z pomarańczy będzie mogła zostać zlana oraz przefiltrowana przez gazę. Teraz możesz rozlać swój trunek do butelek i pozostawić na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie alkohol będzie gotowy, a twoja cierpliwość zostanie wynagrodzona jeszcze lepszym smakiem i aromatem.
Nalewka z pomarańczy- na wódce
Nalewka pomarańczowa na wódce to jeden z najprostszych sposobów na jej wykonanie. Jeśli więc raczkujesz w dziedzinie gorzelnictwa, nie przepadasz za mocnymi alkoholami lub po prostu chcesz w okresie świątecznym zaskoczyć swoich gości domowym trunkiem, te sposób wykonania będzie idealny dla Ciebie. Składniki na nalewkę pomarańczową na wódce:
- 8-10 bardzo soczystych i dojrzałych pomarańczy,
- 0,5 l wódki
- 20 dag cukru lub 200 ml miodu.
Przygotowanie nalewki pomarańczowej: Czas przygotowania to zaledwie kilkanaście minut. Ten przepis na nalewkę pomarańczową polega na wykorzystaniu głównie soku, niecałych owoców. Dzięki temu proces przygotowania jest zdecydowanie szybszy. Przygotowane owoce należy dokładnie wyszorować i sparzyć skórkę pomarańczy. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, a z pozostałych wyciśnij sok. Jeśli masz, zastosuj w tym celu wyciskarkę do cytrusów. Aromat skórki pomarańczy wzmocni jej walory. Następnie w garnku należy zagotować sok z pomarańczy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. W przypadku użycia miodu nie należy dopieścić do zagotowania soku a jedynie podgrzania. W tym momencie należy dodać startą skórkę z pomarańczy i ewentualne dodatki. Całość podgrzewamy przez około 15 minut, po czym, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po ostudzeniu należy dodać alkohol i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowany trunek przelewamy do słoja na nalewki, w którym powinny się znaleźć także dodatki z garnka. Całość odstawiamy na ok. 10-14 dni. Po tym czasie gotową nalewkę należy przefiltrować przez sitko lub lejek z sitkiem i rozlać do wcześniej przygotowanych butelek na nalewki. Nalewka jest już gotowa do spożycia. Jednak im dłużej postoi, tym więcej nabierze smaku i aromatu pomarańczy.
Likier pomarańczowy – mocniejsza wersja
Przepis na pomarańczowy likier domowej roboty jest bardzo prosty, a co najważniejsze te owoce są obecnie w Polsce najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Po jakie składniki sięgnąć i w jakich proporcjach, by wyczarować z nich ten pyszny wysokoprocentowy trunek? Składniki na likier pomarańczowy:
- 5-6 dużych pomarańczy
- 250 ml mocnego spirytusu 96%
- 250 ml czystej wódki
- 250 ml wody
- 1 szklanka cukru
Wykonanie likieru pomarańczowego: Wyszorowane i sparzone pomarańcze obieramy ze skórki. Skórki kroimy na cieniutkie paseczki i umieszczamy w szczelnym szklanym opakowaniu, np. szklanym słoju. Do wody wsypujemy cukier, rozpuszczamy go w wodzie, nastawiamy na gazie na małym ogniu, do gotującego się słodkiego syropu wyciskamy sok z wszystkich owoców. Całość należy przestudzić, a następnie dolać spirytus i wódkę. Syrop z sokiem i alkoholem łączymy ze skórkami w słoiku, odstawiamy na minimum tydzień. Co dobę można potrząsać zawartością słoja. Po tygodniu lub dla uzyskania lepszego i bardziej aromatycznego efektu dłużej przecedzamy likier i przelewamy do butelek.
Nalewka z pomarańczy i kawy – prosty i szybki przepis
Nalewka z pomarańczy i kawy to wyjątkowo aromatyczny trunek. Kawę można zastąpić przyprawami korzennymi np. goździkami. Składniki na nalewkę z pomarańczy i kawy:
- 6 dużych pomarańczy,
- kilkadziesiąt ziaren kawy lub goździków,
- 0,5 litr spirytusu
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 l wody.
Sposób przygotowania świątecznej nalewki z pomarańczy: Owoce wymyć i wyparzyć, a następnie ponacinać głęboko. W każde nacięcie włożyć ziarno kawy. Przygotować i wystudzić syrop z cukru i wody. Pomarańcze ułożyć w dużym słoju. Wymieszać syrop cukrowy ze spirytusem i zalać nim owoce. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie zlać przez bibułę do butelek i odstawić jeszcze na kilka dni.
Nalewka na przeziębienie- słodycz miodu i pomarańczy okraszona cynamonem, goździkami i imbirem. Idealna na jesienne wieczory. Składniki:
- pół litra miodu naturalnego – sfermentowanego
- 3 pomarańcze
- ½ litra wódki
- ½ litra ciemnego rumu
- ½ litra przegotowanej wody
- cynamon – najlepiej laski
- goździki
- imbir świeży
Pomarańcze parzymy wrzątkiem i przecinamy na pół. Przekładamy do dużej miski, garnka i zalewamy wódką, dodajemy rum. Odstawiamy na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy pomarańcze z zalewy i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięty sok przelewamy przez sitko do garnka. Do soku dolewamy naszą zalewę najlepiej przez sito. Teraz czas na wodę i słoik zepsutego – sfermentowanego miodu. Dodajemy zatem po pół litra przegotowanej wody i miodu. Mieszamy, dopóki cały miód się nie rozpuści. Próbujemy czy odpowiada nam moc nalewki. Jeśli jest za mocna, dolewamy trochę wody. Naszą nalewkę rozlewamy do butelek, wcześniej wyparzonych. Na każde pół litra nalewki dodajemy: 1 laskę cynamonu, 1 plasterek imbiru w zależności od smaku, 4 goździki. Zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie możemy delektować się smakiem pysznej nalewki.
Nalewka z pomarańczy jest idealna na wiele okazji. Jak można ją wykorzystać?
Niewątpliwie najbardziej popularną propozycją podania nalewki pomarańczowej będzie serwowanie jej w kieliszku, o małej pojemności np. jako aperitif. Trunek ten świetnie sprawdzi się podczas świątecznych kolacji, a także jako nasączenie biszkoptu, innych ciast czy dodatek do deserów. Nalewkę z pomarańczy możesz również wykorzystać do stworzenia przepysznych i niezwykle efektownych drinków. Zdecydowanie warto mieć w swojej spiżarce własnoręcznie zrobioną nalewkę pomarańczową, co potwierdzają jej smak oraz uniwersalność trunku, który zasmakuje każdemu.