Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Garnirowanie i crustowanie drinków 3
Garnirowanie i crustowanie drinków

 

Kolorowe syropy do drinków, niezbędne wyposażenie każdego baru

Syropy do drinków barmańskie z pewnością przydadzą się na każdej imprezie, na której zamierzasz serwować drinki. Są niezbędne w wielu przepisach, trudno sobie wyobrazić Tequilę Sunrise bez Grenadyny albo Blue Lagoon bez Blue Curacao. Syropy do drinków to te części składowe alkoholowej kompozycji, których nuta nierzadko decyduje o smaku całości. Każdy barman przyzna, że dobór ich smaku do całości miksu ma spore znaczenie. Syropy barmańskie posiadają niezliczoną wręcz ilość smaków. Są wśród nich typowe smaki owocowe, waniliowe, kokosowe lub miętowe. Ale także kompozycje rzadsze i bardziej wyszukane takie jak wersje tropikalne, rum z czekoladą, lawenda, guma balonowa, popcorn czy pina colada.

Wśród najpopularniejszych syropów barmańskich znajdują się:

Amaretto – słodko–gorzki dodatek do drinków o charakterystycznym migdałowym smaku i zapachu,

Blue Curacao – dobrze sprawdza się w duecie z wódką i sprawia, że drinki nabierają błękitnej lub zielonej barwy,

Grenadyna – syrop z granatów pozwoli ci osłodzić drinki, a jednocześnie zabarwi je na czerwono,

Irish Cream – wzorowany na irlandzkim kremem na bazie whisky i śmietanki. Brązowa barwa i słodki smak sprawiają, że ten syrop barmański dobrze sprawdza się i w wielu drinkach, czy nawet w kawie.

 

Garnirowanie drinków – jakie dodatki wybrać?

Garnirowanie to nic innego, jak sztuka dekorowania drinków przy użyciu rozmaitych dodatków, które sprawiają, że nawet proste koktajle prezentują się spektakularnie i zachwycają swoim wyjątkowym smakiem.

 

Owoce, cytrusy i nie tylko

W wielu tradycyjnych przepisach, główną rolę odgrywają cytrusy. Sok wyciśnięty z limonki, cytryny, skórka cytryny czy plastry pomarańczy, jabłka. Jednak nie tylko one mogą się w nim znaleźć. Wybór owoców do dekorowania jest ogromny. Jedyny warunek jaki muszą spełnić to muszą być jadalne i świeże. Do dekoracji nadają się małe owoce lub cząstki owoców, jak kulki z melona, agrest, liczi, winogrona, rajskie jabłuszka lub miniaturowe gruszki, jagody, czy też owoce jeżyny i wisienki koktajlowe. Ciekawym dodatkiem mogą być kawałki moreli, brzoskwini i fig, plasterki kiwi, poziomki i całe truskawki z szypułkami. Truskawki będą wyglądać jeszcze bardziej oryginalnie gdy zwilżymy je sokiem z cytryny i zanurzymy w gruboziarnistym cukrze lub do obtoczenia użyjemy cukru pudru. Będą wtedy przypominać zamrożone owoce. Idealną ozdobą np. Martini będzie kandyzowana czereśnia lub oliwka zielona czy czarna nabita na wykałaczkę. W egzotycznych koktajlach, takich jak Pina Colada, na ściance kieliszka powinny znaleźć się plastry ananasa czy arbuza, a także karambola i banan. Pikantne drinki bardzo często dekoruje się warzywami. Najczęściej są to małe cebulki, skórka lub plastry ogórka, papryka. Do Bloody Mary należy włożyć seler naciowy lub pietruszkę naciową albo szklankę udekorować pomidorkami koktajlowymi. Wszystkie owocowe dodatki można wrzucić do środka, wbić na ściankę albo zrobić z nich mini-szaszłyki, które będą idealnym dopełnieniem drinka.

 

Mięta, tymianek, lawenda czyli aromatyczne zioła do drinków

Do obowiązkowych dodatków należą też zioła. Zioła jako dodatek do drinków i zimnych napojów już od dawna były wykorzystywane przez barmanów. Oprócz mięty, która często znajduje zastosowanie w napojach coraz większą popularnością cieszą się zioła dotąd używane tylko do potraw jak: tymianek, bazylia, szałwia, lubczyk, majeranek a także lawenda, rozmaryn i trawa cytrynowa. Hitem ostatnich lat jest także werbena zwana lipią cytrynową. Coraz więcej ziół dostępnych jest także w różnych odmianach smakowych, a co za tym idzie ich smaki są bardziej różnorodne. Poza miętą pieprzową używaną w Mojito, możemy użyć bardzo owocowe w aromacie mięty jabłkową, ananasową o smaku coli. Rewelacją ostatniego sezonu jest mięta czekoladowa, która świetnie sprawdza się w koktajlach bazujących na ciemnych alkoholach czyli whisky, rumie i brandy. Świeże listki mięty dobrze komponują się z cydrem, ginem bądź wermutem. Także tymianki mają już swoje różne odmiany. Bazylia kojarzona jest raczej z pizzą, ale dobrze sprawdzi się również jako dodatek do drinków. Dobrze będzie komponowała się z truskawkami czy mango.

 

Parasolki, słomki i kostki lodu

Kolorowe parasolki to kolejny dodatek który sprawi, że drinki wyglądają egzotycznie i wakacyjne.

Słomki są niezbędnym elementem wielu drinków. Od jakiegoś czasu słyszy się o zakazie produkcji słomek. Na szczęście nie trzeba z nich rezygnować. Na rynku istnieją słomki ekologiczne. Mogą być wykonane z papieru, prawdziwej słomy albo z metalu kolorowego.

Kostki lodu mają za zadanie schłodzić drinka. Można użyć pokruszonego lodu albo kostek w różnych kształtach. Dużą popularnością cieszą się silikonowe formy, które pozwalają stworzyć lód o nietypowych kształtach. Mogą to być np. serca na romantyczną randkę, coś związanego z tematem przewodnim imprezy albo ciekawie wyglądające, wielkie kule. Przed zalaniem formy wodą, można włożyć do niej pokrojone w cienkie plasterki owoce będą robiły wyjątkowe wrażenie, szczególnie w przeźroczystych drinkach. Coraz większą popularnością cieszą się kamienne kostki, które nie rozcieńczają drinka tylko go schładzają, idealne do whisky.

 

Crustowanie drinków – efekt szronu na szkle

Crusta to bardzo ciekawy dodatek do drinków, który ma na celu przede wszystkim udekorować szklankę. Przypomina nieco szron na szkle. Aby ją wykonać należy brzeg naczynia zamoczyć – np. w wyciśniętym na talerzyk soku z limonki, a następnie dotknąć krawędzi czegoś sypkiego: soli, cukru, ale też np. wiórków kokosowych czy orzechów pokruszonych. Najczęściej stosowany jest przy przygotowaniu Margarity, gdzie smak soli osadzonej na kieliszku, wpływa na odbiór całego koktajlu. Często zwykła sól kuchenna jest zbyt słona, by dodać ją do Margarity, dlatego można ją zastąpić różową solą himalajską o delikatniejszym smaku. Podczas tworzenia crusty, zamiast cukru można dodać dodatki aromatyzujące, które nadają dodatkowego smaku i aromatu. Mogą być to między innymi kakao, cynamon, starta skórka pomarańczy połączona z cukrem, brązowy cukier trzcinowy, drobno posiekany rozmaryn, cukier z wiórkami gorzkiej czekolady.

 

Podsumowując ozdabianie drinków jest sposobem na uatrakcyjnienie wyglądu danego napoju. Ważnym jest przy dodawaniu dodatków, by nie przesadzić z ich ilością, by nie przytłaczały swoim wyglądem i nie zmieniały smaku. Dzięki znajomości podstaw garnirowania i crustowania, można zaskoczyć swoich gości wykwintnie przygotowanymi drinkami.

 

Komentarze do wpisu (3)

13 marca 2023

Muszę się przyznać, ze nigdy nie słyszałam o czymś takim jak garnirowanie i crustowanie drinków. Dekorowanie drinków to bardzo fajna zabawa na imprezie, polega na zanurzeniu krawędzi kieliszka w soku, a następnie w cukrze lub soli. Pozwala to na wywołanie efektu szronu, co się osadził na szkle super to wygląda warto też dodać jakiś egzotyczny owoc lub kwiatek. Poprawia to zarówno wygląd drinka, jak i walory smakowe dzięki użyciu soku i cukru lub soli. Goście uwielbiają gdy mogą aktywnie uczestniczyć w przygotowaniu dla nich drinków.

15 marca 2023

Garnirowanie i crustowanie drinków to super pomysł, Garnirowanie to nic innego, jak sztuka dekorowania drinków przy użyciu rozmaitych dodatków, które sprawiają, że nawet proste koktajle prezentują się spektakularnie i zachwycają swoim wyjątkowym smakiem. Jedzenie i picie które ładnie wygląda od razu lepiej smakuje, wiadomo jest , że "jemy oczami" ;P

30 marca 2023

Garnirowanie to pięknie urozmaica drinka, a wiadomo człowiek je również oczami.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl