
Z czego produkowana jest tequila?
Tequila jest produkowana z soku agawy niebieskiej (z łac. Agave Tequilana). To rodzaj sukulentów, który wyglądem przypomina świetnie nam znany aloes i podobnie jak on – zawiera bardzo duże ilości soku. Proces produkcji tequili zaczyna się od uprawy agawy. Roślina ta potrzebuje około 8-12 lat, aby dojrzeć i stać się gotową do zbioru. Warto również wspomnieć, że tequila może być wytwarzana wyłącznie w pięciu meksykańskich stanach: Jalisco, Michoacán, Guanajuato, Nayarit i Tamaulipas.
„Prawdziwą” tequilę kategoryzuje się ze względu na długość starzenia. Rodzaje tequili to:
1) Blanco (biały) – tequila niedojrzewająca. Jest jasna i według miłośników reprezentuje „najczystszy smak agawy”. Zazwyczaj zawartość alkoholu oscyluje na poziomie 38-40%, choć zdarzają się również tequile blanco nierozcieńczone o mocy 55%.
2) Plata – inaczej srebrna tequila. Lekko starzona, leżakuje maksymalnie dwa miesiące w beczkach ze stali nierdzewnej lub z neutralnego dębu. Dzięki tak krótkiemu procesowi leżakowania ma łagodny smak z delikatnym posmakiem drewna,
3) Reposado-tequila "odpoczywająca" przez okres od dwóch do dziewięciu miesięcy w dębowych beczkach. Charakteryzuje się słomkowym kolorem, łagodniejszym od blanco smakiem z nutami kwiatowymi i delikatnym aromatem agawy,
4) Añejo – „wiekowa”, starzona co najmniej rok, ale nie więcej niż trzy lata. Ma wielką złożoność smaku, z nutami podobnymi do whisky, wyczuć można również aromaty wanilii i dębu,
5) Extra Anejo-tequila premium. Kategoria extra añejo obejmuje tequile, które leżakują w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata. Proces starzenia sprawia, że alkohol oddaje smak destylatu z agawy na rzecz dębowego aromatu.
Z czym najlepiej smakuje tequila?
Tequila stanowi idealne połączenie z licznymi dodatkami, na przykład z sokami i nektarami owocowymi – pomarańczowym, grejpfrutowym, wiśniowym lub żurawinowym. Można ją łączyć również z napojami gazowanymi typu coca-cola, tonik, sprite. Smacznym uzupełnieniem drinka z tequilą są syropy owocowe i deserowe jak, chociażby grenadyna, kokosowy czy blue curacao oraz lody i likiery kremowe. Inną propozycją dodatku do trunku z tequili są likiery owocowe – truskawkowy, pomarańczowy lub bananowy.
Jak się pije tequilę?
Picie tequili to kwestia indywidualnych preferencji smakowych i kulturowych. Najpopularniejszy sposobem picia tequili jest shot. Trunek serwuje się w małych szklankach, a następnie nasypuje się odrobinę soli na dłoń i oblizuje ją, po czym pije się tequilę jednym łykiem i gryzie kawałek cytryny lub limonki, aby złagodzić ostry smak. Jednak nic nie stoi, na przeszkodzi, aby łączyć ją w drinkach. Drinki z tequilą są różnorodne i dają dużo frajdy w odkrywaniu. Możesz wymieszać oryginalną margaritę lub delektować się nią w różnych smakach. Można przygotować orzeźwiające drinki z tequili, na wzór znanych drinków z whisky i wódką. Z każdym przepisem otrzymujesz zupełnie nowe doświadczenie. Piękno tequili polega na tym, że jej smak agawy wnosi do napojów ziemisty, słodki element do drinków. To smak, którego nie znajdziesz w żadnym innym spirytusie destylowanym i fascynujące jest odkrycie, jak reaguje on z różnymi połączeniami w drinkach.
Breaking Bad Blue Margarita – czyli kuzynka klasycznej Margarity, ale z dodatkiem likieru Blue Curacao. Składniki:
- 45 ml Tequili
- 25 ml Blue Curacao
- 15 ml Cointreau
- 30 ml świeżego soku z limonki
- sól i lód
- limonka w plasterkach
Przygotowanie: Dodaj parę kostek lodu do kieliszka i odczekaj 2-3 minuty, aż szkło sie schłodzi. Następnie opróżnij kieliszek. Zwilż krawędź kieliszka kawałkiem limonki i zanurz w soli. Do shakera barmańskiego wrzuć lód i dolej: tequilą, blue curacao, Cointreau i sok. Wstrząśnij energicznie przez chwilę i przelej do zmrożonego wcześniej kieliszka wraz z lodem. Udekoruj np. kawałkiem limonki.
Paloma z sokiem grejpfrutowym
Historia tego drinka sięga już lat 60-tych poprzedniego wieku, ale tak naprawdę nie wiadomo kto go wymyślił. Niektóre opowieści mówią, że był to Javier Delgado Corona – właściciel baru La Capillita w słynnym mieście Tequila w Meksyku. Inne źródła podają, że to barman Evan Harrison „wynalazł” drinka Paloma, o którym po raz pierwszy wspomniano w miejscowości Rio Grande w Teksasie. Prawda jest taka, że istnieje tak wiele historii na temat tego drinka, że tak naprawdę nigdy nie możemy być pewni, która z nich to ta prawdziwa. Składniki:
- 60 ml tequili
- 75 ml soku grejpfrutowego
- 20 ml soku z cytryny lub limonki
- 20 ml syropu cukrowego
- woda sodowa
- gróba sól, którą oblepimy brzegi szklanki
- pół plasterka grejpfruta do dekoracji
- lód
Przygotowanie: Brzeg szklanki natrzyj plasterkiem grejpfruta i zanurz w soli. Do shakera dodaj kilka kostek lodu, a następnie: tequilę, sok grejpfrutowy, sok z cytryny, płynny cukier i energicznie potrząśnij przez kilka sekund. Do średniej wielkości szklanki włóż lód i przelej do niej koktajl z shakera. Dopełnij niewielką ilością wody gazowanej, udekoruj kawałkiem grejpfruta i gotowe!
Batanga drink- przepis na tego drinka jest podobny do cuba libre, lecz w tym przypadku rum zastępuje nam tequila. Jest to bardzo ciekawy drink, który warto przetestować, a jeśli lubicie cuba libre to szczególne warto skosztować tej wersji. Batanga drink przepis na tą mieszankę jest banalnie prosty i nie potrzebujecie większych umiejętności czy też specjalnych przyrządów barmańskich. Drink powstał w 1961 roku, a opracował go legendarny Don Javier Delgado, właścicielowi i barmanowi La Capilla w Tequili, w Meksyku. Twórca tego drinka słynie ze specjalnego mieszania go za pomocą noża z drewnianą rękojeścią. Jest to popularny drink zwłaszcza w Meksyku. Składniki:
- 60 ml srebrnej tequili
- 100 ml coca-coli
- 15 ml soku z limonki
- sól
- kostki lodu
Przygotowanie:
Przygotuj szklankę typu Highball nawilż brzeg szklanki sokiem z limonki i obtocz w soli. Do szklanki wrzucamy kostki lodu. Kolejno wlewamy sok z limonki, coca-colę oraz tequilę do szklanki. Pozostaje już tylko zamieszać i gotowe.
Passion Killer- to rodzaj shota zdobywającego popularność w klubach i barach na całym świecie. Zawdzięcza to głównie pięknej, warstwowej budowie, wykorzystującej różnice gęstości trzech składowych. Najniższą warstwę stanowi japoński likier melonowy – Midori o zawartości alkoholu rzędu około 20%. Środkowe piętro zapełnia likier znacznie słabszy od pierwszego, który pochodzi z Francji i wytwarza się go głównie z marakui. Shot jest zwieńczony porcją tequili nadającej niepowtarzalnego charakteru temu napojowi. Składniki:
- 1/3 likieru melonowego
- 1/3 likieru tropikalnego Passoa
- 1/3 tequili
Sposób przygotowania drinka: Na początku nalewamy zielony likier melonowy na dno kieliszka. Następnie delikatnie i powoli za pomocą łyżki barmańskiej dodajemy czerwony likier Passoa. Na sam koniec powoli dodajemy porcję tequili, która stanowi górną warstwę.
Maya Bay drink – to interesujące połączenie tequili Playa Real Mandarin z aperolem oraz syropem i sokiem. Jest to ciekawe połączenie cytrusów z agawą, które jest naprawdę orzeźwiające. Maya Bay drink przepis na tego pysznego drinka jest naprawdę banalny. Składniki:
- 45 ml Playa Real Mandarin Tequila
- 15 ml syropu z agawy
- 20 ml soku z limonki
- 15 ml aperolu
- kostki lodu
Przygotuj tego drinka w shakerze poprzez wlanie do shakera wypełnionego lodem wszystkich składników. Mocno wstrząśnij, aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Przelej przez sitko do kieliszka z bryłą lodu. Drinka udekoruj plastrem limonki.
Dressed michelada drink- składniki na tego drinka są typowe dla meksykańskiego stylu, które są robione na bazie tequili z dodatkiem ostrego sosu. Jednym z podobnych drinków z dodatkiem soku pomidorowego jest bardzo dobrze znana Bloody Merry. W tym drinku stawiamy na nieco większą moc oraz bardziej zróżnicowaną mieszankę. Składniki:
- 60 ml tequili
- 45 ml jasnego piwa
- 20 ml soku z limonki
- 15 ml ostrego sosu
- 15 ml pomarańczowego likieru
- kostki lodu
Przygotowanie: Wszystkie składniki poza piwem wlewamy do shakera z lodem. Przelewamy wszystko do szklanki z kostkami lodu. Uzupełniamy piwem i dekorujemy kawałkiem limonki.
Drink Adios Motherfucker to bardzo ciekawe połączenie, aż 4 rodzajów alkoholi możemy zastosować jeszcze likier blue curacao i dojdzie nam 5, ale możemy również dodać syrop blue curacao. Mieszanka ta jest bardzo ciekawa nie tylko ze względu na połączenie alkoholi, ale również dzięki odwadze jakiej miał twórca ów drinka. Jest to słodko-kwaśna mieszanka o odważnej nazwie. Potrzebne składniki:
- 15 ml wódki
- 15 ml biały rum
- 15 ml tequili
- 15 ml ginu
- 15 ml blue curacao
- 60 ml sweet and sour mix
- 60 ml sprita lub 7-UP
- kostki lodu
Przygotowanie: Do wysokiej szklanki typu highball wypełnionej kostkami lodu, wlewamy wszystkie składniki idąc od wódki jako pierwsze i na końcu delikatnie wlewamy sprite czy też 7-up. Delikatnie mieszamy całością i gotowe jako dekoracje możecie użyć kawałka limonki.
Jak widać tequila, jest alkoholem, który świetnie sprawdza się jako baza drinków. Wspaniały jest fakt, że jest to trunek, który świetnie łączy się z wieloma składnikami. Bardzo uniwersalny, aromatyczny i świetnie się komponujący — spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających fanów alkoholu.