Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe? 0
Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe?

 

Czym jest piwo bezalkoholowe

Piwo bezalkoholowe smakiem i zapachem przypomina tradycyjne piwo, ale różni się od niego zawartością „procentów”. To dobra alternatywa dla wielbicieli piwa, którzy z różnych powodów nie mogą po nie sięgnąć. Jednak nie każde piwo bezalkoholowe jest całkowicie pozbawione alkoholu. Kiedy można mówić o piwie bezalkoholowym? Piwo bezalkoholowe nie jest całkowicie pozbawione alkoholu. Zawartość alkoholu w tym napoju jest jednak bardzo niewielka i zazwyczaj nie przekracza 0,5% objętości. W porównaniu do piwa zwykłego, które zawiera od 4% do 6% alkoholu, piwo bezalkoholowe ma więc bardzo niską zawartość alkoholu. Zawartość alkoholu w piwie bezalkoholowym jest regulowana przez prawo. W Polsce przepisy określają, że piwo zero to taki napój, którego zawartość alkoholu nie przekracza 0,5% objętości. W innych krajach granica ta może być nieco inna, np. w Niemczech piwo bezalkoholowe to taki napój, którego zawartość alkoholu nie przekracza 0,5% objętości dla piwa zimnego i 0,3% dla piwa ciepłego. Warto pamiętać, że choć piwo bezalkoholowe ma bardzo niewielką zawartość alkoholu, nie jest to napój całkowicie pozbawiony tego alkoholu. Dlatego też osoby, które całkowicie chcą unikać alkoholu, powinny zwrócić uwagę na etykiety produktów i sprawdzić, jaka jest zawartość alkoholu w danym piwie bezalkoholowym.

Produkcja piwa bezalkoholowego

Produkcja piwa bezalkoholowego jest bardzo zbliżona do procesu, umożliwiającego wytworzenie alkoholowych odpowiedników. W składzie obu napojów znajduje się woda, chmiel, drożdże, ziarna jęczmienia lub pszenicy. Piwo warzy się w sposób tradycyjny i w pewnym momencie przerywa się proces fermentacji, tuż przed powstaniem alkoholu. Drugim sposobem jest de alkoholizacja napoju za pomocą próżniowej ekstrakcji. Płyn ulega podgrzaniu, a alkohol odparowaniu. Ostatnim etapem jest przefiltrowanie piwa z białek i drożdży, by napój nie ulegał matowieniu.

Metody usuwania alkoholu z piwa

Piwowarzy znają wiele sposobów na pozbycie się alkoholu z piwa. Najprostszym jest podgrzewanie. Alkohol ma znacznie niższą temperaturę wrzenia niż woda. To nieco ponad 73 st. C. Sfermentowane piwo jest podgrzewane do tego punktu i trzymane tak, aż roztwór osiągnie tylko 0,5 proc. zawartości alkoholu. Proces ten znany już od czasów starożytnych przeważnie jest używany do zwiększenia mocy trunków, poprzez skroplenie odparowanego alkoholu, ale można też w ten sposób usunąć alkohol.

Jednak podgrzewanie znacznie zmienia smak piwa. Aby to zminimalizować, można zastosować destylację próżniową, w której ten sam efekt uzyskuje się w niższych temperaturach. W zależności od mocy próżni, temperatura wrzenia alkoholu może zostać znacznie obniżona, a jego eliminowanie w laboratoryjnych warunkach można uzyskać nawet w temperaturze 10 st. Celsjusza. Wpływ destylacji próżniowej na smak piwa jest już dużo mniejszy.

Piwo można też rozcieńczać wodą do momentu uzyskania pożądanej zawartości alkoholu. Jednak to podejście prowadzi do obniżenia jakości produktu, ponieważ rozcieńczenie piwa również wpływa na jego smak.

Jeszcze inną metodą jest kontrolowana fermentacja. Zaczyna się od tradycyjnego warzenia piwa, ale zamiast pozwolić drożdżom kontynuować fermentację i zamieniać cukier w alkohol, piwowarzy wstrzymują proces w odpowiednim momencie, najczęściej przez obniżenie temperatury, aby drożdże przeszły w stan hibernacji.

Piwo bezalkoholowe a piwo tradycyjne

Piwo bezalkoholowe jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie alternatywę dla piwa tradycyjnego. Dla wielu osób picie alkoholu jest nieodpowiednie lub niemożliwe z różnych powodów. Dlatego coraz więcej osób szuka smacznego i orzeźwiającego napoju bezalkoholowego smakowego, który nie tylko zaspokoi ich pragnienie, ale także zapewni prawdziwy smak i doznania związane z piwem.

Piwo bezalkoholowe jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem piwa, ale unikają spożywania alkoholu. Często jest wybierane przez kierowców, osoby prowadzące zdrowy tryb życia, kobiety w ciąży, sportowców oraz tych, którzy po prostu preferują bezalkoholową opcję. Piwo bezalkoholowe oferuje możliwość integrowania się i uczestniczenia w towarzyskich spotkaniach bez presji spożywania alkoholu.

Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe?

Ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych, można udzielić odpowiedzi twierdzącej na pytanie o to, czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe. Pomaga uzupełnić niedobory, jak również nawadnia organizm. Warto wspomnieć także o korzystnym wpływie na nerki. Na uwagę zasługują także pozytywne właściwości chmielu, którego używa się do produkcji piwa. Ma on działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, dzięki czemu zwiększa odporność naszego organizmu.

Czy piwo bezalkoholowe nawadnia?

Alkohol może prowadzić do odwodnienia organizmu. Tymczasem piwo, które nie zawiera etanolu, ma właściwości nawadniające. Jak to jest możliwe? To dlatego, że nie wykazuje właściwości diuretycznych. Zamiast tego bazuje na wodzie bogatej w składniki mineralne i ważne witaminy. W 2012 roku niemiecki lekarz wykonał badanie wpływu alkoholu bezalkoholowego, zawierającego polifenol na biegaczy. W porównaniu do grupy kontrolnej osiągali oni lepsze wyniki, pijąc bezalkoholowe piwo. Sześć lat później wiedza ta pomogła osiągnąć doskonałe wyniki Niemieckiej ekipy na zimowych igrzyskach olimpijskich.

Piwo bezalkoholowe po treningu – czy to dobry pomysł?

Piwo bezalkoholowe po treningu wydaje się naprawdę dobrym pomysłem, choć niektórym może wydawać się to dość zaskakujące. Napój ten stanowi całkiem bogate źródło witamin oraz minerałów. Mowa tu przede wszystkim o witaminach z grupy B, jak również o magnezie, potasie czy sodzie. Każdy, kto regularnie trenuje, doskonale wie, że podczas ćwiczeń, wraz z potem tracimy cenne elektrolity. Piwo bezalkoholowe po treningu pomoże nam uzupełnić ich poziom. Ze względu na to, że bazuje na wodzie, ugasi pragnienie oraz zredukuje objawy odwodnienia. Jakby tego było mało, piwo bezalkoholowe dostarcza sportowcowi węglowodanów. Dzięki nim, po ćwiczeniach możemy doświadczyć zastrzyku energii, a także przyspieszyć regenerację. Piwo jest źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu wpływa na spowolnienie procesu starzenia czy przyspiesza regenerację mięśni. Zawiera także taką samą ilość antyoksydantów jak np. czerwone wino. Jest również cennym źródłem, jak już wspomniałam: polifenoli, magnezu, potasu, sodu, witaminy B itp. Jak widać, piwo bezalkoholowe w umiarkowanych ilościach ma dobry wpływ na nasz organizm, jednak bez negatywnych skutków, które występują przy spożywaniu piwa z alkoholem. Nie powoduje odwodnienia, kaca czy uzależnień od alkoholu.

Czy piwo bezalkoholowe tuczy?

Jak już zaznaczono wyżej, piwo bezalkoholowe jest zdecydowanie mniej kaloryczne niż piwo alkoholowe. Niemniej jednak odpowiedź na pytanie o to, czy piwo bezalkoholowe tuczy, nie może być jednoznaczna. Nie bez powodu mówi się przecież, że w nadmiarze szkodzi wszystko. Jeżeli będziemy sięgać po kilka piw bezalkoholowych każdego dnia, możemy spodziewać się ich negatywnego wpływu na naszą sylwetkę. Jeśli jednak będziemy raczyć się nimi od czasu do czasu, nie powinno to wywrzeć większego wpływu na naszą wagę.

Podsumowanie

Zatem czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe? Wiele zależy od jego składu, w tym szczególnie dodatków słodzących. Z pewnością jednak można powiedzieć, że trunek zero procent nie wykazuje tak negatywnego wpływu na organizm, jak tradycyjne alkohole. Główną zaletą piw bezalkoholowych jest nawadnianie organizmu oraz uzupełnianie potrzebnych mikroelementów. Jest to też napój w pełni bezpieczny, nawet w czasie ciąży i karmienia piersią.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl