Wódki smakowe to odmiana wódek, którym w procesie produkcji nadawany jest bardziej charakterystyczny smak, aromat i kolor niż klasycznej wódce czystej.
Soplica cytrynowa z nutą miodu 28% 500ml
Cena widoczna po zalogowaniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Soplica czarna porzeczka 28% 100ml
Cena widoczna po zalogowaniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Soplica jagodowa 30% 200ml Bols Sp. z o.o.
Cena widoczna po zalogowaniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Soplica orzech laskowy 28% 100ml
Cena widoczna po zalogowaniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Soplica orzech laskowy 28% 500ml
Cena widoczna po zalogowaniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Soplica truskawka 28% 500ml
Cena widoczna po zalogowaniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Soplica wiśnia 28% 500ml
Cena widoczna po zalogowaniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Wódki smakowe to odmiana wódek, którym w procesie produkcji nadawany jest bardziej charakterystyczny smak niż klasycznej wódki czystej. Wódki te to napoje alkoholowe wytworzone z spirytusu, wody oraz dodatków smakowych i aromatycznych, a czasem również barwiących. W zależności od rodzaju, wódki smakowe powstają z wykorzystaniem albo spirytusu surowego, albo rektyfikowanego. Wódki smakowe powstają w procesie maceracji, czyli poprzez łączenie się spirytusu z ekstraktem wydobywającym się z owoców lub ziół. Tego typu trunki mogą również być produkowane za pomocą perkolacji, czyli powolnym opadaniu kropel alkoholu na skórkę owocową lub zioła. Do produkcji kolorowych wódek wykorzystuje się różnego rodzaju składniki, takie jak: owoce, drewno, zioła, kwiaty, kora, trawy, nasiona, kłącza, olejki eteryczne oraz barwniki. W składzie wódek smakowych mogą znaleźć się również: karmel, syrop cukrowy, destylaty czy morsy owocowe.
Wódki smakowe
Morsy powstają z miazgi owoców rozdrobnionych, zakonserwowanych dzięki dodaniu do nich spirytusu. Owocowe nalewki to wodno-alkoholowe wyciągi owocowe. Należy je zalewać odpowiednio odmierzoną ilością spirytusu o mocy nie mniejszej niż 40%, a w niektórych przypadkach nawet 80%. Czas wytwarzania takiego nalewu wynosi średnio około 3,5 tygodnia. Zwykle stanowi on pomocniczy składnik, który uzupełnia smakowo-zapachowe właściwości wódki, np. wiśniowy nalew, który dodaje się do tzw. wiśniówki, czyli wódki wytwarzanej na wiśniowym morsie. Wytwarza się również nalewy ziołowo-korzenne, które otrzymuje się poprzez macerację lub dygestię. W niektórych wódkach smakowych stosuje się półprodukty, które uzyskuje się w wyniku destylacji owocowego nalewu. Wódki smakowe cenione są przez konsumentów za walory smakowe i aromatyczne. Zazwyczaj wódki czyste cechują się wyższą zawartością alkoholu, niż dobre wódki smakowe posiadające dodatki w postaci naturalnych aromatów takich jak np. żurawina, czy cytryna.
Dobre Wódki Smakowe
Tego rodzaju trunki najczęściej stają się wyborem kobiet. Popularnością wśród płci pięknej cieszą się z powodu łagodnego smaku i mniejszej ilości procentów. Szeroki wybór sprawia, że można przebierać w owocowych smakach. Jak podawać wódkę smakową? Mocno zmrożone alkohole smakowe zatracają swoją wartość aromatyczną, dlatego najlepiej podawać je w temperaturze pokojowej. Ułatwi to doznania smakowe, pozwalając tym samym na wyczucie owocowych nut. Wódki smakowe doskonale smakują solo, ale są też idealnym dodatkiem do stworzenia ciekawych koktajli czy drinków. Wódki te można konsumować o dowolnej porze roku, gdyż latem doskonale orzeźwiają. Natomiast zimą tworzą wspaniałe połączenie z herbatą, która rozgrzewa w chłodniejsze dni. Najczęściej kojarzone są z wódkami owocowymi z cytrusów np. pomarańczowe, grejpfrutowe czy wspomniane już cytrynowe. Wódki smakowe to także Gruszka z Cynamonem, Malina z Chili czy Śliwka z Goździkiem. Trunki te łączą w sobie słodycz pochodzącą z owocu z bardziej wyrafinowaną nutą przypraw korzennych. Uzyskany w ten sposób smak jest bardzo wyrazisty.